Илин Димитров: Там, където има туризъм, не трябва да има ВЕИ паркове

Туризъм

20-01-2024, 12:59

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според него туристическият бранш неколкократно е изразил отрицателното становище по въпроса.

Законопроектът за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море продължава да предизвиква отпор от страна на природозащитни организации, рибари и хора, които живеят в близост до териториите, където предстоят промените. В края на миналата година група депутати внесоха законопроекта с аргумента, че той ще донесе огромни ползи на добричкия регион чрез разкриване на работни места и осигуряването на инвестиции в инфраструктурата на сушата. Законопроект, касаещ възобновяемите енергийни източници в Черно море имаше и по време на 48-ото Народно събрание, когато служебен министър на туризма беше Илин Димитров, който от юли 2023 г. е назначен за секретар на президента по образование, култура и туризъм. 

Ние тогава дадохме отрицателно становище, а мнението ми не се е променило, коментира в интервю за Радио Варна Илин Димитров. "Моето лично мнение тогава като министър, а и сега, е, че там, където има туризъм, трябва да се внимава с това каква друга индустрия се разполага до туризма. Представете си вместо необятна морска шир ние да видим едни перки пред нас, които не само пречат и загрозяват, но и шумят, и не кореспондират с туристическата услуга", допълни Димитров. 

По думите му, ако това се осъществи, "ние сме напът да убием поминъка на целия регион заради хрумванията на някои хора, че там могат да бъдат разположени ветрогенератори". 

Според Димитров туристическият бранш неколкократно е изразил отрицателното становище по въпроса. "Целият сектор там ври буквално и се надява това да не се случи, защото поминъкът е застрашен", каза Илин Димитров. 

Димитров коментира и приемането ни в Шенгенското пространство по море и въздух. Това е много добра новина за туризма, подчерта Димитров, но посочи, че ефектът ще е по-осезаем следващата година. Вече всички полети са разпределени и са направени чартърните програми, обясни той, като допълни, че прогнозира много повече авиокомпании да се обърнат към нас. Самата облекчена свързаност ще даде добър сигнал на много партньори, смята той. Все още летищата не са се възстановили след ковид пандемията, посочи Димитров, но очакванията му са оптимистични - 2025-а да задмине 2019-а по самолетодвижения.