Павел Попов: Започваме много инфраструктурни проекти за нова среда за учениците

Мисия Варна

20-01-2024, 12:30

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Функция „Образование“ заема 37 % от общия бюджет на общината с 263 400 000 лева за ново строителство, основни и текущи ремонти, кариерно развитие.

Мащабни инвестиции в образователната система предвижда проектобюджетът на Община Варна за 2024 г.  Те са насочени към различни образователни институции – ясли, детски градини, училища и общежития и са основен приоритет на екипа на кмета Благомир Коцев, коментира заместник-кметът по образование и спорт Павел Попов по повод  проектобюджета на Община Варна.

Според документа, който общината публикува на 17.01.2024 г., функция „Образование“ има най-голям относителен дял от 37% в общия размер на бюджета и възлиза на 263 400 000 лв. - с близо 24 млн. лв. повече спрямо първоначалния бюджет на 2023 г.

Множеството инфраструктурни проекти, които сме заложили, ще създадат нови условия и по-добра среда на учениците, коментира заместник-кметът.

В интервю за „Дарик радио“ той уточни, че в изготвянето на проектобюджета за 2024 г. ръководството на Община Варна е осигурило нови и разнообразни източници за финансиране за функция „Образование“. Пример е новият комплекс от сгради за Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Заложили сме 8,7 млн. лв. и се надяваме строителството да започне до края на годината, каза Павел Попов. Той припомни, че парите за Математическата гимназия бяха осигурени по линия на Инвестиционната програма на Министерството на финансите по общински проекти, която за Варна е в размер на 100 млн. лв.

Попов уточни също, че са привлечени пари по програмата на Министерство на образованието и науката "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища" (2024-2026). По нея Община Варна е кандидатствала за над 25 млн. лв. и след одобрение реализацията им ще започне още тази година. В това число е изграждане на нова сграда за III ПМГ „ Акад. Методи Попов“, нов корпус към ДГ №30 „Приказка“, нова сграда и физкултурен салон към ДГ №17 „Д-р Петър Берон“, пристройка на детска ясла №5 „Чуден свят".

Продължава изпълнението на започнатите проекти по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища, съфинансиран от Община Варна с 12,5 млн. лв. Той включва нова детска градина на ул. "Хъшове“ №2, завършването на новата детска градина № 48 "Ран Босилек" в с. Тополи, нов корпус към VII СУ "Найден Геров" и пристройка към ОУ "Васил Друмев".

От МОН общината очаква още 4,3 млн. лв. за нови училищни физкултурни салони и спортни площадки на открито, както и за ремонт на съществуващи.

Друг източник на финансиране е Националният план за възстановяване и устойчивост. По процедура “Модернизация на образователна среда“ общината е осигурила от държавата близо 17,5 млн. лв. и ще дофинансира с  над 1 млн. лв. пет проекта: основни ремонти, саниране и осигуряване на достъпна среда на ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Добри Чинтулов", ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 „Чайка“.

Също с финансиране от над 11 млн. лв. по НПВУ ще се построят нови сгради на ОУ „Добри Чинтулов“ и СУ ХНИ „Константин Преславски“, което ще даде възможност на двете училища да преминат към едносменен режим на обучение. Други 6 млн. лв. са за основен ремонт и саниране на двете сгради на средношколското общежитие „Михаил Колони“.

От резервния списък за финансиране по Плана за възстановяване беше изваден и Черноморският младежки център в кв. „Аспарухово“. Сградата на бившата професионална гимназия по текстил ще бъде основно ремонтирана за 4,3 млн. лв.

По проекти, финансирани по НПВУ, продължават ремонтите в ДГ №2 "Щастливо детство", ДГ №44 "Валентина Терешкова" и ДГ №51 "Ран Босилек", с. Константиново.

В интервюто си за „Дарик Радио“ заместник-кметът Павел Попов направи съществени уточнения във връзка с критиките към проектобюджета във функция „Спорт“. По думите му, в миналогодишните бюджети са залагани средства само на хартия. Така за 2023 г. са били заложени 4 млн. лв. за капиталови разходи в спортни бази и съоръжения, а са реализирани проекти само за 1 млн. лв. За останалите 3 млн. лв. е нямало реалистични приходи, с които да бъдат покрити, каза още Попов.

Той допълни, че до края на година общината ще има възможност да получи още средства и за двете функции – „Образование“ и „Спорт“ по нови програми от структурните фондове на ЕС, по които в момента се подготвят много проекти.