Емил Радев: България може да стане пълноправен член на Шенген след изборите в Австрия

Новините

19-01-2024, 18:16

Снимка:

Пресцентър Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той участва в регионалната среща на училища-посланици на Европейския парламент от Варна, Добрич, Шумен, Русе, Силистра и Разград, в Първа езикова гимназия в морската столица.

България може да стане пълноправен член на Шенген в началото на следващата година. Това заяви във Варна евродепутатът Емил Радев, който участва в регионалната среща на училища-посланици на Европейския парламент от Варна, Добрич, Шумен, Русе, Силистра и Разград, в Първа езикова гимназия в морската столица. 

Радев е на мнение, че това е реалистичен срок. Той е убеден, че Австрия няма да промени позицията си, надеждите му са това да стане след изборите през есента. Радев е категоричен, че по въпроса за приемането ни в шенгенското пространство трябва да се действа на държавно ниво. 

Трябва да продължим да оказваме натиск върху Австрия, но не натиск върху австрийския бизнес в България, каза той. Другия месец ще бъде гласувано седалището на европейска агенция за борба с прането на пари, а Виена е сред кандидатите, посочи той.  Идва изгоден случай, в който българското правителство трябва да помисли как ще гласува, допълни Радев.

Той коментира, че можем да бъдем приети и в Еврозоната, ако изпълним критериите затова в бюджета ни.