1 млн. лв. са нужни за справяне с проблемите на гробищните паркове във Варна

Мисия Варна

19-01-2024, 14:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи в писмо до общинските съветници от Постоянната комисия „Собственост и стопанство” управителят Тодор Генков.

1 милион лева от Бюджета на Община Варна за 2024 г. са нужни за справяне с проблемите, пред които се изправя общинското дружество "Обреди" ЕООД в морската столица. Това съобщи в писмо до общинските съветници от Постоянната комисия „Собственост и стопанство” управителят Тодор Генков. 

Средствата са нужни за премахване на натрупани отпадъци в продължение на 10 години в гробищен парк „Запад” в с. Тополи, където според геодезическо заснемане те са в размер на 6 055 куб. м.  Необходими са и нови гробищни площи заради липса на земя в гробищните паркове „Запад” в с. Тополи и парк „Юг – 2" в местност „Кантара”, подчерта Генков. 

Съветниците решиха да се актуализира геодезическото заснемане на натрупания отпадък за сметка на дружеството. В писмо до общинска администрация съветниците предлагат и да се изкупят парцели в гробищния парк в село Тополи.

Община Варна да придобие безвъзмездно държавен парцел, който се намира в район „Младост”, решиха още съветниците от комисията днес. Теренът ще се използва за изграждане на образователна инфраструктура.  Планът предвижда да се работи в посока нова, иновативна образователна инфраструктура.

По време на заседанието бе взето решение и за допълнително увеличаване на капитала на дружеството „ДКЦ V Варна Св. Екатерина” ЕООД в размер на 8 400 лв. Те са за предпроектни дейности и проектиране за асансьорна уредба в болничното заведение. Решението предстои да се разгледа и на финансова комисия.  Друго решение бе свързано със Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „д-р Марко Антонов Марков - Варна“, която ще има възможност за сключване на договор за задължително имуществено застраховане.  

Търговското дружество „Стадион Спартак” ЕАД е натрупало задължения в размер на 13 665.70 лв. , включително главници и лихви, за периода 1 януари 2018 – 31 юли 2018 г. и заради това е получена покана за доброволно изпълнение с ЧСИ. Това съобщи по време на заседанието Венцислав Маринов – изп. директор на търговското дружество. Натрупаните данъци и лихви са от друг период, когато Стадион Спартак бе част от смесено дружество, което вследствие бе разделено на две части, а Община Варна еднолично придоби базите и стадиона. Съветниците от ПК „Собственост и стопанство” дадоха положително становище и препратиха точката към финансовата комисия.

В друга точка от дневния ред по предложение на ПП-ДБ на следващо заседание на Общински съвет Варна да се отмени решение за продажба на имот срещу обезщетение в кв. „Младост”, който се използва от граждани като място за отдих. Поради големия обществен интерес, съветниците от ПП-ДБ предлагат той да бъде облагороден и превърнат в квартална градинка за отдих и игри. Парцелът е общинска собственост. Съветниците препратиха като писмо до общинската администрация да се разгледа това предложение, след което да се вземе крайно решение дали ще е зелена площ или нещо друго. А също така и да се изпратят алтернативни предложения до съветниците в ПК „Собственост и стопанство” за други парцели, подходящи за изграждане на нова сграда на администрацията на район „Младост” и социални жилища. Предложението бе прието единодушно.