Над 1500 литра нелегален алкохол иззеха митническите служители от ТД „Митница Варна“ (СНИМКИ)

Крими

19-01-2024, 12:27

Снимка:

Агенция "Митници" - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общо над 4,7 тона нелегален алкохол е иззет от митническите служители на ТД „Митница Варна“ в рамките на около пет месеца.

1 590 литра нелегален наливен алкохол иззеха служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ (МРР) към Териториална дирекция Митница Варна при пет отделни проверки от началото на месец януари срещу нерегламентираното производство и търговия с акцизни стоки.

Нелегалният алкохол е открит в частни имоти и за него не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

При една от проверките в селище в област Шумен са открити в частен имот 1102 литра етилов алкохол, съхраняван в пластмасови туби и бидони. Собственикът на имота е представил документи за платен акциз само за 170 литра от тях. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Варна и са задържани 932 литра алкохол с характеристики на ракия.

Още 588 литра нелегален алкохол, предназначен за продажба, е открит от митническите служители при проверки в два жилищни имота в град Варна и в селище в община Дългопол. По оперативна информация за нерегламентирана продажба са установени също 60 литра нелегален алкохол в туби на адрес в селище в област Добрич и 10 литра алкохол в пластмасови бутилки за продажба в шивашко ателие в жилищен квартал на град Варна.

От задържания нелегален алкохол са взети проби за лабораторен анализ. За последните четири случая предстои да бъдат образувани административнонаказателни производства.

Общо над 4,7 тона нелегален алкохол е иззет от митническите служители на ТД Митница Варна в рамките на около пет месеца от септември м.г. насам при проверки през есенно-зимния период, характерен за „варене на ракия“. Демонтирани са и 7 нерегистрирани съоръжения за изваряване на алкохол. От ТД Митница Варна отбелязват, че засиленият митнически контрол е както в защита на потребителите, така и на коректните малки производители на ракия за лично и семейно потребление, изварявана в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД), според Закона за акцизите и данъчните складове.