Провеждат се годишните анализи на подготовката във формированията на ВМС

Животът

18-01-2024, 18:19

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Основен акцент през изминалата година бяха усилията по преодоляване на последствията от военния конфликт между Република Украйна и Руската Федерация, чрез унищожаването и обезвреждането на изплавали в акваторията на Черно море боеприпаси и взривни материали.

Проведе се анализ на състоянието и подготовката на Флотилия бойни и спомагателни кораби за изминалата 2023 година, съобщиха от пресцентъра на ВМС.

На анализа присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков, командирът на военноморска база Бургас капитан I ранг Петър Петров, офицери от щаба и командирите на военните формирования от състава на флотилията.

Отбелязано бе, че въпреки всички трудности и предизвикателства, през изминалата 2023 г., флотилията и подчинените ѝ сили изпълниха в пълен обем поставените задачи. Формированията проведоха самостоятелни и съвместни подготовки и участваха в учения, както в национален, така и в международен формат.

По време на тези учения базов миночистач „Шквал” и минен ловец „Цибър“ от състава на флотилията успешно потвърдиха своята сертификация по стандартите на НАТО „MAREVAL”.

Основен акцент през изминалата година бяха усилията по преодоляване на последствията от военния конфликт между Република Украйна и Руската Федерация, чрез унищожаването и обезвреждането на изплавали в акваторията на Черно море боеприпаси и взривни материали.

Командирът на ВМС обърна особено внимание на усилията на флотилията за гарантиране безопасността на корабоплаването и сигурността на критичната морска инфраструктура чрез провеждането на системни обследвания на националните морски пространства, с цел събиране на информация за подводни контакти и откриване и унищожаване на плаващи морски мини. „Това са дейности в реални условия с реални опасности“, каза той.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов даде своята висока оценка за дейността на флотилията през изминалата година и я определи като трудна, но изключително ползотворна, динамична и ефективна. 

В заключение контраадмирал Михайлов очерта основните насоки и предизвикателства, стоящи пред Военнорските сили през 2024 г.

По същото време, във Военноморска база - Варна се състоя годишен анализ на състоянието и подготовката за изминалата 2023 година.

На анализа присъстваха капитан I ранг Атанас Змийчаров – заместник-началник на Щаба по ресурсите на Военноморските сили, командири и началници на военни формирования от състава на Военноморските сили. 

ВРИД командирът на Военноморска база - Варна капитан I ранг Костадин Димитров изнесе брифинг, на който бяха разгледани въпроси относно подготовката, поддържане на изградените и придобиване на нови способности, реализираните ремонти, инфраструтурни проекти, както и за изпълнение на поставените пред подчинените формирования задачи.