Около 2,2 млн. лв. за две години ще бъдат вложени в АГ-болницата във Варна

Мисия Варна

18-01-2024, 12:23

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През 2024 година общината отпуска над 390 хиляди лева за инвитро процедури. Варна е първенец по инвитро родени бебета по общинската програма – над 40.

Около 2,2 милиона лева ще бъдат вложени в АГ-болницата във Варна в периода 2024-2026 година. Още през тази година държавата отпусна 220 000 лева за подготовка на проектите за ремонтните дейности. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев по време на първата си среща с директора на Специализираната болница по акушерство и гинекология и активно лечение /СБГАЛ/ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ проф. Емил Ковачев. На срещата присъства и заместник-кметът по здравеопазването и социалните въпроси Снежана Апостолова, както и регионалният координатор на Фондация „Искам бебе“ във Варна Валентина Иванова. 

И през тази година Община Варна е заложила средства за инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. Сумата е в размер на 391 000 лева. 

Варна е първенец в страната по родени бебето по общинската инвитро програма. През 2023 година са проплакали 43 бебета, а от началото на програмата през 2015 година до сега – 200, стана ясно по време на срещата. 

Снежана Апостолова съобщи, че Община Варна работи с АГ болницата по няколко профилактични програми, безплатни за жителите на града. Едната от тях е за профилактика на женското здраве, а другата за изследване на яйчниковия резерв на жени. средства

Директорът на болницата д-р Ковачев припомни, че има взето решение да се изгради специализиран АГ-кабинет в болницата, съвместно с фондация „Искам бебе“ и със съдействието на Община Варна. В него ще се консултират двойки  с репродуктивни проблеми. Той каза още, че съвместно с Община Варна трябва да се търсят варианти за финансиране на лечебното заведение.