Обмислят как да разрешат проблема с картите за линия 409 на двата превозвача

Мисия Варна

17-01-2024, 10:01

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Създалата се ситуация ощетява пътниците и от двете общини с пари и време.

До месец се очаква да бъде постигнато споразумение за взаимно признаване на валидността на абонаментните карти по линия 409 от двата превозвача -  "Градски транспорт" и "Ченсфилд". На работна среща с представители на общините Варна и Аксаково днес, 17 януари, ще бъдат обсъдени юридическите въпроси по проблема. Това съобщи за Радио Варна кметът на Аксаково Атанас Стоилов.

Той посочи, че създалата се ситуация ощетява пътниците и от двете общини с пари и време. За проблем сигнализира и в предаването "В ефир сте" Иванка Райкова от Игнатиево. От една страна някои ползват абонамент за пътувания и на двете фирми, а други чакат с 15 минути повече, за да дойде автобусът, за който имат карта. Кметът на Аксаково е оптимист, че ако работят конструктивно, сагата може да приключи до месец.

Проблемът с транспорта е за цялата област, допълни Стоилов. Липсата на транспортни фирми, които имат желание да работят в по-малките населени места, и незаконните таксита, са част от причините за това, посочи кметът. Част от пътникопотока там е намалял и заради ковид кризата, а регулирането на транспортните схеми в общините се оказва голямо предизвикателство за местните управници. 

Град Игнатиево например се обслужва от автобуси, които достигат до Слънчево, Припек и Доброглед. Създали сме оптимален вариант на обслужване, посочи Атанас Стоилов. Проблем се оказва линията Аксаково - Игнатиево - Варна, а казусът беше повдигнат по време на срещата на кметове на общини с областния управител проф. Андрияна Андреева.