Кметът Благомир Коцев и френският посланик обсъдиха привличането на инвеститори във Варна и културния обмен

Мисия Варна

16-01-2024, 17:09

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Френско-българската търговска камара ще организира бизнес-мисия във Варна, стана ясно още на срещата между двамата вчера.

До този момент потенциалът на Варна не е използван достатъчно ефективно, но екипът ни работи активно по създаването на нова индустриална икономическа зона и привличането на инвеститори, които да открият нови работни места не само в сферата на туризма, но и във високите технологии и секторите с голям растеж. Това каза кметът Благомир Коцев по време на срещата си в понеделник с посланика на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер. Тя се проведе в сградата на Община Варна.

Важно е да получим подкрепата на чуждите мисии за привличане на инвеститори, каза още Благомир Коцев и допълни, че приоритет за общината са подкрепата за развитието на синята икономика и роботиката, дълбоките технологии, изкуствения интелект, аутомотив сектора, както и подобряването на градската инфраструктура, пешеходните зони, публичния транспорт, включително с помощта на публично-частни партньорства. 

Икономиката беше една от важните теми и за френските гости по време на срещата. Постигната беше договореност за организиране на бизнес-мисия във Варна и в тази връзка се очаква Френско-българската търговска камара да посети града в края на лятото. 

Наличието на френско училище във Варна е добра предпоставка да се привлекат и потенциални инвеститори, стана ясно на срещата. Повечето от тях търсят мениджърски кадри, които говорят френски език, а Варна има традиции в изучаването на езика и френският е предпочитан от много ученици. 

Посланикът предложи своето съдействие при осъществяване на сътрудничество с френските градове Со, Марсилия, Лион, Нантер и др., които имат сходни характеристики с Варна.
По време на срещата беше обсъдена идеята церемонията по откриване на Летните олимпийските игри в Париж на 26 юли 2024 г. да бъде предавана на живо на голям екран в специално изградена зона за феновете във Варна в съчетаване с представяне на френската кухня, музика, изкуства и др.

Варна винаги е била свързана с френската култура, а Алианс Франсез е най-старият и най-активен алианс у нас, отчетено бе още по време на срещата. В тази връзка Община Варна ще съдейства за намиране на помещения за алианса според конкретните параметри, на които сградата трябва да отговаря. 

В края на срещата кметът Благомир Коцев връчи на Н. Пр. Жоел Мейер реплика на артефакти от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския халколитен некропол и книгите „Златната древност на Варна“ и „Варна – кръстопът на цивилизации“. 

На срещата присъстваха още заместник-кметът Павел Попов, полковник Пиер Пакето – аташе по отбраната в посолството на Франция, почетният консул на Германия и Франция Недялко Неделчев, директорът на Френския институт в България Люк Леви, аташето по образователно сътрудничество в института Клодия Калво.