Объсъдиха възстановяването на морската връзка между Варна и Истанбул

Туризъм

15-01-2024, 16:33

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Областният управител беше домакин на първото официално посешения не генералния консул на Република Турция във Варна.

Домакин на първото официално посещение на генералния консул на Република Турция в България господин Толга Оркун във Варна бе областният управител професор Андрияна Андреева. В срещата взеха участие двамата заместник областни управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев, както и аташето по социалните въпроси в генералното консулство Мехмет Унган.

Професор Андреева представи на своя гост най-важните акценти от социалното, икономическото, образователно и културно развитие на 12-те общини от Област Варна, а господин Оркун заяви желанието да засили икономическите връзки между двете държави и да привлече още инвестиции в региона. Двамата споделиха задоволство от традициите в доброто икономическо, търговско и културно сътрудничество между България и Турция.

Толга Оркун, чиито корени са свързани с България е дипломат от кариерата с 26 години опит на генерален консул в Гърция, в Холандия, в Италия и в Ирак. В разговора си с професор Андреева той заяви, че развитието на икономическото и търговското сътрудничество между България и Турция ще бъде в основата на неговата работа. Освен привличането на големи инвеститори и повишаване благосъстоянието на хората, за дипломата ще бъде важна и подкрепата за бизнеса на обикновените жители, които развиват свой малък бизнес. В тази връзка генералният консул ще търси задълбочаване на взаимодействието между Търговските и Занаятчийските камари на двете държави.

Професор Андреева подкрепи още една от задачите, които господин Оркун е поставил пред своя екип, а именно възстановяването на морската връзка между Варна и Истанбул и активизиране на морския транспорт между нашите страни. Дипломатът представи параметрите на един бъдещ Меморандум за сътрудничество между Турция, България и Румъния. Той може да обхване дейности за почистването на Черно море от мини, проблем, който възникна с военния конфликт между Русия и Украйна. „ Едно чисто и по-сигурно море е гарант за добър икономически, търговски и туристически обмен между държавите в региона“ каза дипломатът и добави: „ Опитвам се да убедя моята страна, че бъдещото икономическо развитие между нашите държави може да бъде и на основата на по-активен морски транспорт“.

В разговора двете страни се съгласиха, че паралелно с икономическите връзки между България и Турция от значение ще бъде и продължаването на културното сътрудничество. Професор Андреева подкрепи намеренията на господен Оркун да популяризира богатото фолклорно наследство и традиции на Област Варна в своята родина. Тя представи на своя гост картините от изложбата „Бъдещето на моя град“ на децата от Област – Варна. На финала на срещата двамата се съгласиха, че културният обмен трябва да се задълбочи, защото е най-прекият път към добросъседство, към отличните приятелски връзки и разбирателство между нас.