Въпреки топлото време: Плащаме двойно за ток

Крими

14-01-2024, 13:58

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Потребители обвиняват новите електромери.

Потребители алармираха, че фактурите им за електричество са драстично по-високи тази зима, в сравнение със същия период преди година. 

Сигналите идват от различни точки на страната, които се покриват от различните ЕРП-та. Според хората сметките им са се увеличили с поне 50%. Цената на тока обаче не се е променяла от 1-ви юли миналата година и се контролира строго от КЕВР. За това част от потребителите обвиниха новите си електромери. За NOVA две от електроразпределителните компании обясниха, че няма промяна в ценообразуването, а най-вероятно по-високите сметки идват след по-голяма консумация.

Боян Миланов живее в Самоков. Отоплява къщата си на пелети, топлата вода също идва от там. "За миналия декември сметката ми е 90 или 110 лева, за този декември 480. Разликата е огромна. Нищо не сме променяли в нашето домакинство", споделя той.

Той твърди, че неговата сметка, но и тези на съседите му в последно време са чувствително по-големи. "Откакто са сменени нашите електромери с електронните, сметките ни са различни", отбелязва Боян.

Христо Димов е от Горна Оряховица. Топли се на климатик. И неговите изчисления показват увеличение. "Може би е двойно разликата. Предния месец имахме 120, сега 260 лева. Едно и също консумираме. Двама души сме с жена ми, а консумацията голяма", споделя той.

И за да може да остане от пенсията и за храна, се налагат лишения. "Лишаваме се от топлина. И водата е много скъпа", допълва Димов.

От компаниите, доставчици на електричество обясниха, че по-големите сметки идват, тъй като все повече домакинства са избрали да се отопляват с електричество. И, че консумацията на ток през зимата нараства със 70%. Ако се сравняват едни и същи периоди в различни години трябва да се вземе предвид и увеличението на цената от юли. Важно е да се обърне внимание и на уредите, които използваме и колко добре е изолирано жилището ни. Възможно е, ако има съмнения, електромерът да бъде проверен. От асоциация "Активни потребители" напомнят, че това може да не е безплатно.

"Има много ясна процедура - човек може да пусне искане до дружеството за такава проверка, съответно електромерът може да се смени с временен и този да се даде за изпитване в лаборатория, но ако се окаже, че сигналът не е основателен, ние трябва да платим цената", обясни Богомил Николов.