Вижте как кръстиха първите българчета, родени през 2024 г.

Животът

14-01-2024, 13:33

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В последните години 40-годишни жени и мъже стават родители за първи път у нас.

Минчо, Йоана, Василена, Живко, Георги, Александра, Теодора, Венцислав, Анастасия са имената на бебетата, които се появиха в първите часове на новата година. Да са живи и здрави и с радост да си носят имената!

Стана нещо обичайно в последните години да обръщаме особено внимание на родените около края на предходната и началото на новата година, може би от желание да противостоим на тревогата, с която ни изпълва демографската картина у нас.

Личните имена на новородените българи са важни не само заради интереса ни към думите, но и заради убеждението, че точно тези "думи" отразяват душенагласите, ценностите и идеалите на сънародниците ни от поколенията на 20-30-40-годишните. А тъкмо тези 20-30 и все по-често 40-годишни жени и мъже са майките и бащите на децата, които се раждат днес, и следователно са хората, които избират как да се казват българските граждани отсега за десетилетия напред, пише БНР.

Как бяха именувани първите бебета за годината, но и какво по-общо се наблюдава в избора на лични имена у нас през последните десетина години коментира доц. Мая Влахова от Секцията по ономастика на ИБЕ.