Благомир Коцев: Ще организираме обществено обсъждане за локацията на новата сграда на библиотеката

Мисия Варна

11-01-2024, 18:26

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Знаем, че има различни визии в обществото за локации на сградата на библиотеката – на терена на така наречената „Дупка“ в центъра на Варна или на мястото на бившето Руско консулство.

Ще организираме обществено обсъждане къде е правилната локация на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев в отговор на въпроси на медии днес. По думите му, теоретично, строителството на библиотеката може да започне веднага, защото има издадено разрешение за строеж, но на практика няма осигурено финансиране и във Варна има различни нагласи в общественото мнение за това дали библиотеката да се строи на отреденото място – до общината, където сега е градинката, или да се търси нова локация, за да не се унищожава градинката.

Обмисляхме вариант да заложим строителството на библиотеката сред проектите, за които държавата отпусна на Варна 100 милиона лева. Общественото мнение обаче и силно поляризирано по отношение на локацията. Ако библиотеката се изгради до сградата на общината, има много зелени площи, които трябва да бъдат унищожени, каза кметът.

Ако проектът не стартира до април, ще изтече разрешението за строеж, добави той като част от обстоятелствата, които да се вземат под внимание. Изграждането на библиотеката ще струва около 60 милиона лева. Опасенията са, че ако започнем проекта и няма осигурено финансиране за целия период от 2-3 години до завършването, теренът може да остане като язва, коментира още Коцев. По думите му, поради тази причина трябва да се направи допитване до гражданите.

Обмислят се и други локации на сградата на библиотеката, според мненията и на граждани, и на експерти. Единият от вариантите е теренът на т. нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Там обаче, вътре в терена, има около 900 квадратни метра частна собственост, която, по думите на кмета, трябва да се отчужди, тъй като не се очаква да съвпадат интересите на собствениците с тези на гражданите.

Другият вариант е на мястото на бившето Руско консулство. Теренът е собственост на Министерството на външните работи и общината още не го е придобила. Не е ясно и дали парцелът е с достатъчно голям като площ. Освен това там има и вече готова сграда и трябва да се помисли дали тя може да бъде преустроена като библиотека, коментира кметът, напомняйки че в терена влиза и зелена площ.

Припомняме, че отреденият терен за новата сграда на варненската библиотека е между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Проектът е на холандско архитектурно бюро, което беше избрано след международен конкурс сред 370 други преди повече от 5 години. Новата сграда трябва да обедини всички звена на библиотеката, които сега са пръснати на няколко места в града и да приюти богатата колекция от книги.