15 години затвор за мъж, извършил сексуални престъпления спрямо 6-годишно дете във Варна

Крими

11-01-2024, 17:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдът е уважил и предявения граждански иск от страна на родителите на пострадалото дете в размер на 100 000 лева.

15 години "лишаване от свобода" при строг режим на изтърпяване постанови Варненският окръжен съд за 36-годишния Борис П., извършил сексуални престъпления спрямо 6-годишно момче във Варна. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. 

На 3 септември 2022 година, след 19 ч., в ж.к. "Владислав Варненчик" във Варна баща ремонтирал автомобила си пред блока, а в близост малкият му син карал тротинетка. Борис П. наблюдавал детето. Когато то излязло от полезрението на своя родител го завел в храстите наблизо и извършил престъпленията спрямо момчето. Когато то се върнало при баща си, той забелязал, че на разстояние от детето му стои Борис П. Детето веднага разказало за случилото се. Родителят подал сигнал на телефон 112, а извършителят бил задържан на място от екип на полицията.

Варненският окръжен съд призна за виновен 36-годишния мъж за това, че е извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на детето. Борис П. е признат за виновен и за това, че на същата дата извършил полово сношение с детето, като за това престъпление присъдата му е 6 години затвор. От двете наказания Борис П. ще търпи по-тежкото, а именно 15 години „лишаване от свобода“, обясниха от Окръжния съд във Варна. 

Съдът е уважил и предявения граждански иск от страна на родителите на пострадалото дете в размер на 100 000 лева, заедно със законната лихва, считано от датата на престъплението до окончателно изплащане на сумата.

Делото е разгледано при закрити врати. Подсъдимият не се е признал за виновен, а адвокатът му е пледирал, че Борис П. страда от психическо заболяване. Заключенията на двете назначени съдебно-психиатрични експертизи обаче са категорични, че подсъдимият е бил в състояние да разбира своите постъпки. Събрани са достатъчно доказателства, които уличават 36-годишния Борис в извършването на престъпленията, допълват от Съда. 

Борис П. е осъждан многократно за множество престъпления, всичките за сексуални посегателства. Последното си наказание Борис П. изтърпял на 9 февруари 2019 г. по присъда на Районния съд в Девня. 

Присъдата на Окръжен съд-Варна подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес.