Лауреати на конкурса „Art stars” Варна – 2023 в оперен гала концерт

Варна Лайф

11-01-2024, 16:21

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С репертоар на Гуно, Чайковски, Бизе, Белини, Пучини, Верди, Доницети, под диригентската палка на Стефан Бояджиев, изпълнителите ще поднесат на публиката букет любими арии от световната оперна съкровищница.

Изгряващи звезди и утвърдени оперни солисти ще излязат заедно на сцената на 23 януари в оперен гала концерт. С репертоар на Гуно, Чайковски, Бизе, Белини, Пучини, Верди, Доницети, под диригентската палка на Стефан Бояджиев, изпълнителите ще поднесат на публиката букет любими арии от световната оперна съкровищница.
В оперната гала участват лауреати на VIII Международен музикален конкурс „Art Stars“ – Варна2023. Той се проведе през лятото и отличи млади изпълнители от различни държави в категориите поп пеене и класическо пеене. Христина Трайкоска от РС Македония, носителка на голямата награда от конкурса, ще изпълни Ария на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Гуно.
 
Китайският тенор Синюй Бао ще пее арии на Каварадоси от „Тоска“ на Пучини и Алфред от „Травиата“ на Верди. Баритонът Денис Иванов ще участва с откъси от „Евгений Онегин“ на Чайковски и „Кармен“ на Бизе.
Концертът е със специалното участие на сопраното Александрина Михайлова – едно от най-младите открития на българската оперна сцена. Тя изгрява в първото издание на конкурса „Art Stars”, когато е едва 17-годишна, а успява да се открои сред много по-зрели изпълнители. Оттогава пътят ѝ в света на операта е само нагоре. През 2016 г. привлича интереса на Райна Кабаиванска и става най-младият участник в нейния XVI Международен майсторски клас. През 2021 г., в надпревара с 430 кандидати от целия свят, българското сопрано печели място сред победителите в конкурса на Академията за млади оперни певци на Ла Скала в Милано и специализира там две години. През 2022 г. се случва дебютът ѝ в Ла Скала в главната роля от операта „Малкият принц“ на Пиеранджело Валтинони. В изпълнение на Александрина Михайлова публиката ще чуе откъси от „Пуритани“ на Белини, „Дон Паскуале“ на Пучини и „Травиата“ на Верди.
 
На младите класически певци ще партнират солистите на Държавна опера Варна Илина Михайлова, Михаела Берова, Пламен Райков, Гео Чобанов и Евгений Станимиров.