Започва разчистването на храсти в над 100 декара в Морската градина

Мисия Варна

11-01-2024, 13:13

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съвместни екипи на Община Варна и Държавно горско стопанство – Варна ще инспектират състоянието на горския фонд и лично ще следя процеса, съобщи Илия Коев.

Съвместни дейности по изготвяне на експертизи относно фитосанитарното  състоянието на дървесната и храстовата растителност обсъдиха заместник-кметът по сигурността на Община Варна Илия Коев и директорът на  Държавно горско стопанство – Варна инж. Владислав Георгиев. На работна среща те коментираха сформирането на общ екип от експерти, който да е в състояние да издава компетентни и безпристрастни становища по отношение на грижата за зеленото богатство на града. 

Дейностите ще обхващат растителния фонд на територията на Община Варна и горските територии, граничещи с урбанизираните зони. 

Започва и обследването и разчистването от диворастящи храсти на близо 80 парцела в местност Салтанат. Експерти от Общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“ съвместно с ландшафтните архитекти от Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ ще направят огледи и ще изготвят становища за санитарна резитба или цялостно премахване на опасни дървета в Морската градина. 

Припомняме, че въпросните парцели поетапно бяха прехвърлени от Областна администрация – Варна за управление от Общината. По думите на директора на общинската фирма по озеленяване Стоян Аргиров, голяма част от парцелите са недостъпни и за да се стигне до едроразмерната растителност, първо трябва да се почистят храстите. 

Общата площ на всички 78 парцела надхвърля 100 декара и разчистването ще отнеме време, предупреждават експертите и анонсират началото на процеса, за да бъде той прозрачен за гражданите. Категорично няма да допуснем спекулации и лично ще следя процеса, за да се игнорира и най-малкият риск от нарушения. До началото на туристическия сезон Морската градина трябва да е в перфектен европейски вид, каза заместник-кметът по сигурността Илия Коев.   

Целта на поетапното разчистване, което ще започне от Зоопарка и ще продължи на север до края на Морската градина, е привеждане на най-големия парк във Варна в още по-привлекателно място за отдих. Ефект ще има и върху състоянието на ценните дървесни видове в градината. Успоредно с тези дейности Общината ще реновира и осветлението в парка.