Девет училища от Варна кандидатстват за над 4,3 млн. лв. от МОН за обновяване на спортните си бази

Мисия Варна

10-01-2024, 18:22

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очакваме със средствата да се обновят спортни площадки и физкултурни салони на училищата, заявили нужда от това, посочи заместник-кметът по образованието Павел Попов, който координира процеса.

Девет училища имат възможност да получат финансиране от Министерството на образованието и науката за модерна спортна база, след като в последната седмица няколко дирекции в Община Варна мобилизираха ресурса си за кандидатстването. Бенефициенти по „Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища“ са самите образователни институции. Периодът на програмата е 2024–2026 г.

За най-голяма сума – 1,5 млн. лв., кандидатства училището в с. Тополи – ОУ „Христо Смирненски“, за нов малък физкултурен салон. Сумата за дофинасиране от Общината е малко над 160 000 лв.

ОУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Черноризец Храбър“ и ОУ „Добри Войников“ в с. Каменар ще правят основен ремонт на съществуващите физкултурни салони за по 600 000 лв. Малко над 350 000 лв. ще струва ремонтът на физкултурния салон на III ОУ „Ангел Кънчев“.

Нова спортна площадка ще се прави в СУ „Гео Милев“. Исканата сума от държавата е близо 200 000 лв. НУ „Васил Левски“ кандидатства за 100 000 лв. за основен ремонт на съществуващата спортна площадка, като училището ще съфинансира проекта със средства от собствения си бюджет.

ПГГСД „Николай Хайтов“ (Техникум по дървообработване) има проектна готовност за две спортни площадки в двора си. Гимназията има спестени над 430 000 лв. и кандидатства пред МОН за още 200 000 лв.

IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ е готова с проект за подобряване на спортната си база на открито и кандидатства за 200 000 лв.

Точната сума, за която варненските училища кандидатстват пред МОН, е 4 350 424 лв. Общината ще подкрепи финансово с още 160 763 лева, коментира заместник-кметът по образование Павел Попов, като добави, че общината съдейства в процеса за подобряване на спортната култура и физическото възпитание и за изграждане, разширяване и модернизиране на спортната база. Очакваните резултати са насърчаване на физическата активност и подкрепа на децата, както и понижаване на дела на преждевременно напусналите образователната система, допълни още Попов.