Община Варна ще бори презастрояването с промяна на ОУП и спиране на продажбата на общински имоти

Мисия Варна

10-01-2024, 11:02

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До седмица се чака отговор от Министерството на културата за оградата на старата къща на улица „Сливница“ 20.

Промяна на Общия устройствен план и спиране продажбата на общинска собственост – това са двете основни мерки, на които Община Варна ще заложи, за да спре презастрояването на града. Това каза пред медии кметът Благомир Коцев и обясни, че настоящият ОУП е приет през 2012 г. и в него е заложен висок коефициент на застрояване.

В проекта за нов ОУП ще бъдат заложени по-ниски параметри, каза още Коцев и изрази съжаление, че процесът по промяна ще отнеме не по-малко от две-три години, защото изискванията на закона са такива.

Другата мярка е Общината да спре продажбата на общинска собственост. По думите на кмета тази практика е била засилена в последните години – общинските терени да стават частни и върху тях да се строят кооперации. Това категорично трябва да спре, заяви още Благомир Коцев.

Според него усещането на гражданите за презастрояване се засилва и от лошата инфраструктура. В тази връзка акцентът на Община Варна ще бъде облагородяване на градската среда и подобряване на инфраструктурата чрез ремонт на улици, тротоари, осигуряване на повече места за паркиране, каза още кметът и напомни, че именно такива са проектите, заявени от Община Варна в бюджетната процедура за 2024 година и вече са утвърдени 100 млн. лв. за проектиране и изграждане. 

Част от справянето с проблема е и прилагането на уличната регулация, особено в новите квартали като „Бриз“, „Изгрев“ и някои от вилните зони. 

Запитан за плановете на Общината относно буферните паркинги, Благомир Коцев напомни, че сред проектите, за които Варна получи 100 млн. лв. от държавния бюджет, са два обществени паркинга в район „Приморски“. За осъществяването на такива проекти ще бъдат заложени и средства от общинския бюджет, който в момента се изготвя. 

Посланията, които отправих в предизборната кампания, са заложени в политиките, които вече водя като кмет, заяви Благомир Коцев. 

Той допълни, че до седмица очаква отговора на Министерството на културата дали оградата на имота на бул. „Сливница“ 20 е част от общия ансамбъл със старата къща и част от обекта – паметник на културата. В строителната документация оградата не е цитирана, тя засяга само сградата и преместваемия обект в двора. До получаване на отговора от Министерството на културата по оградата няма да се работи, каза Благомир Коцев.