Три терена за индустриални зони и технологични паркове планират да направят във Варна

Мисия Варна

10-01-2024, 10:45

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във Варна ще се направят поредица от международни форуми с чужди и български инвеститори. Обмисля се създаване на звено в Общината за фокусирано обслужване на инвеститори по модела на Българската агенция за инвестиции /БАИ/, стана ясно на срещата с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева вчера.

Ще се търсят иновативни сфери, в които да се привличат инвеститори, като аутомотив сектор, производство на дронове, дълбоки технологии, роботика, изкуствен интелект и електромобилност, посочи още Коцев

Набелязали сме три терена, в които могат да бъдат изградени индустриални зони и технологични паркове във Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев по време на среща с министъра на иновациите Милена Стойчева, която се проведе в сградата на общината във вторник. На срещата присъства и заместник-кметът Павел Попов.

По думите на Коцев, се правят огледи на терените под Аспаруховия мост, където има смесена държавна и общинска собственост, зоната до Аксаково, където обаче все още няма приет Общ устройствен план и процесът е в ход, както и Западна промишлена зона, в която са включени терените до Крайезерния път в посока село Езерово. Кметът посочи, че се прави анализ и на други терени и локации, подходящи за специализирани тех-паркове за производства и развойни центрове.

Идеята е Варна да е логистичния център за индустриални зони и производства от целия Североизточен регион и тук да преминава цялата верига на доставките, коментира още Коцев. По думите му около тази идея са се обединили и кметовете от Североизточния район – Шумен, Търговище, Силистра, Разград и Добрич, с които беше проведена работна среща през декември миналата година.

Кметът каза още, че Варна ще се развива като център на стартъпите и иновациите. Обмислят се и варианти за създаване на звено за фокусирано обслужване на родни  и чужди инвеститори по модела на Българската агенция за инвестиции /БАИ/. Ще се търсят иновативни сфери, в които да се привличат инвеститори, като аутомотив сектор, производство на дронове, дълбоки технологии, роботика, изкуствен интелект и електромобилност. За целта общината подготвя статистика и данни за структурата на икономиката, човешкия капитал, научните центрове, фирмите и потенциала на града в ИКТ сектора и технологиите. Подготвя се и инвестиционен паспорт на града и региона, съобщи още кметът, като подчерта съвместните действия и с другите области в Североизтока.

По време на срещата с министър Стойчева бяха обсъдени варианти за организирането на инвестиционни форуми във Варна с участието на технологичния сектор, производства, университети, ИКТ-клъстера, малки и средни предприятия и креативни индустрии от целия регион с цел намиране на пазари и съвместни проекти с технологични и производствени компании от Европа, Близкия Изток и други части от света. Инвеститори от целия свят са добре дошли във Варна за такива форуми още в края на февруари, посочи в отговор кметът Благомир Коцев, като посочи, че Община Варна ще бъде техен домакин съвместно с Министерството на иновациите.

Министърът на иновациите Милена Стойчева подчерта подкрепата на министерството за създаване на иновационна долина в града, за ИКТ сектора в региона, за развитието на Морската столица като иновационен център и особено за амбицията на града да стане града на стартъпите и креативните индустрии.