Предлагат нови правила за работата на "синята зона" във Варна

Мисия Варна

09-01-2024, 14:25

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По-малко работно време и извън активния туристически сезон паркирането в почивните дни да е безплатно, искат съветниците от група „Алтернативата“.

За промяна в работното време на "синята зона" във Варна настояват съветниците от група „Алтернативата“ в Общинския съвет.

Предложението беше официално входирано от зам.-председателя на Общинския съвет Ивайло Костадинов, който е съветник от ПП „Има такъв народ“. 

„Безспорно паркирането в синята зона на Варна допринася за оптимизиране на движението в централните градски райони, се казва в предложението. Но във връзка със сигнали и оплаквания от граждани настояваме първо да се преразгледа работното време на синята зона.  За жалост град Варна все още не е целогодишна туристическа дестинация, когато платено паркиране  от 9  до 20 ч., в това число събота и неделя, би било удачна мярка.

Затова предлагаме работното време на синята зона във Варна да е от 9 до 18 часа, а през извън активния туристически сезон паркирането в почивните дни да е безплатно. 

Настояваме по-голяма достъпност на чуждестранните гости на града за заплащане на  синя зона“.

Сред основните предложения е и промяна в принципа на работа на зоната: след изтичането на първите 3 часа всеки следващ час престой да се таксува на цена от 3 лв. за час. Така варненци, които имат спешна нужда да продължат престоя си в централната част на града, ще могат да го направят вместо да трябва да местят автомобила си на всеки 3 часа.