Кмет и общински съветници скочиха в ледените води за кръста в Девня (СНИМКИ)

Животът

06-01-2024, 18:01

Снимка:

Община Девня

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пръв до кръста, хвърлен от отец Никифор в осветените води на реката, стигна 24-годишният Мирослав Костов.

На Йордановден в Девня 14 смелчаци се хвърлиха в река Девненска, за да извадят Богоявленския кръст. Сред тях бяха двама общински съветници и кметът на Девня Свилен Шитов, който скочи в ледените води заедно с 12-годишния си син Борис-Михаил.

Още едно 12-годишно момче – Камен Георгиев, се включи в битката за кръста, а двамата, които се оказаха най-младите участници в Богоявленския ритуал, бяха наградени лично от заместник-областния управител на Варна Огнян Рачев.

Пръв до кръста, хвърлен от отец Никифор в осветените води на реката, стигна 24-годишният Мирослав Костов. Той бе отличен от кмета Шитов с красиво изработен кръст и парична премия, след което в реката се изви хоро, над което се развя българското знаме. Пременен в народна носия, заедно с баща си, в реката влезе и Стамен - едногодишният малък син на девненския кмет.

По традиция за Богоявленския ритуал при изворите на река Девненска се събраха десетки жители на общината. Те продължиха празника с наздравици с червено вино, програмата на самодейците от читалище „Отец Паисий“ в кв. Река Девня и много настроение. И, пак по традиция, след края на тържествата девненци поднесоха цветя на паметника на Христо Ботев във Възрожденския кът на града, отбелязвайки 176-годишнината от рождението на поета-революционер.