Туроператор: Приемаме новината за "Шенген" като новогодишен подарък за българския туризъм

Туризъм

05-01-2024, 18:26

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Край на проверките и големите опашки по летищата.

Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 г. за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март 2024 г. е публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Това означава, че то влиза в сила официално.

Как туристическият сектор приема тази новина? За това Радио Варна попита Юлиян Бонев, туроператор и член на Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти. 

"Това е една изключителна новина. В нашия сектор го приемаме като коледен или новогодишен подарък, голям успех и много добра новина за туризма", коментира Бонев. 

С приемането на България в Шенген отпадат проверките във въздушните пространства в Европейския съюз. "Това много добре благоприятства движението на индивидуални и групови туристи между отделните дестинации. Ние и много колеги имаме изпуснати самолети, когато нашите туристи трябва да се прехвърлят в едно летище от един полет за друг, когато трябва да минат проверки. Много често дестинациите се обвързват така, че нямаме много време между двата полета и имаме реални изпускания на полети. Това нещо ще отпадне и ние се радваме за тази новина - дай Боже да отпадне и по сухопътните граници", допълни Юлиян Бонев. 

Не достигат самолетите, които да обслужват чартърните полети в топ дестинации в чужбина, потвърди Бонев тиражираната в медиите информация. "Факт е, но това е световна тенденция. Навсякъде не достигат самолетни машини за обслужване на огромния интерес на туристите. Заради коронавируса хората видяха, че не само материалното е важно. Хората търсят нови и нови дестинации, а в България компаниите са малко. А ангажирането на външни компании вдига цената на транспорта", каза още Бонев. 

Лек спад на пътуването с цел туризъм по Коледа и Нова година тази година отчитат специалистите в сравнение с началото на 2023-а. 

Юлиян Бонев коментира, че е нужен точен анализ за нуждите на българския туризъм. Всяко следващо управление на Министерството на туризма започва всичко отначало. Няма надграждане, губи се време. А други държави привличат туристи в това време, посочи Юлиян Бонев.