Базата на Ливингстън е разконсервирана, българските полярници започват работа

Животът

05-01-2024, 16:30

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Добра вест е, че станцията, видимо, не е понесла сериозни щети от неблагоприятните атмосферни условия през зимния период, когато е необитаема.

Българската антарктическа станция на остров Ливингстън „Св. Климент Охридски“ е успешно разконсервирана, подадено е електричество към всички сгради.

Това съобщи късно снощи по сателитния телефон от Антарктида командирът на станцията по време на 32-та Национална антарктическа експедиция, предаде БГНЕС.

Научно-изследователският кораб 421 „Св.Св. Кирил и Методий“, който пусна котва в 7.00 часа на 4 януари, корабно време, в Южния залив, вече разтоварва оборудване и провизии на брега. Днес паралелно с разтоварването на багажа, предстои продухването и включването на водопровода.

Добра вест е, че станцията, видимо, не е понесла сериозни щети от неблагоприятните атмосферни условия през зимния период, когато е необитаема. Всички участници в експедицията са в добро здраве след продължителното пътуване и пълни с ентусиазъм за изпълнението на набелязаната програма, съобщиха от Българския антарктически институт с ръководител проф. Христо Пимпирев.