Оптимистични данните за количеството на калкан в Черно море

Животът

05-01-2024, 14:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В акваторията на Черно море повече са младите екземпляри на калкана.

Институтът по рибни ресурси във Варна има оптимистични данни за запасите от калкан в акваторията на Черно море.

Това съобщи за БНР Радио Варна доцент Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси и посочи, че моментната биомаса на калкана се движи между 1 500 и 2 000 тона

Според анализа стойностите в последните три години показват слаби колебания между отделните сезони и години, но това са устойчиви стойности, обясни доц. Петрова.

Данните на специалистите се вземат предвид, когато се определя квотата за улов на калкан, която в момента споделяме с Румъния.

В акваторията на Черно море повече са младите екземпляри на калкана. Това означава, че усилията, насочени към опазване на запаса, трябва да продължават, заедно с мерките, които се вземат от институциите в по-следващ етап, посочи доц. Петрова.

"Нашите оценки се докладват както на национално ниво, така и на всички срещи на Генералната комисия за Средиземно и Черно море, а оттам и Европейска комисия. Ние сме организация, която предоставя научен съвет, а вече самите решения по отношение на квотирането и рестриктивните режими се вземат от други институции", допълни Петрова.

Надяваме се добрите показатели да дадат възможност за правилно управление на ресурса. Позитивните тенденции не трябва да ни успокояват, а само да говорят за това, че задълбочените изследвания и по-добрият контрол последните години са дали резултати, подчерта доц. Петрова.