Налага се спешен ремонт на пристанище "Карантината"

Мисия Варна

04-01-2024, 20:35

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причината е повредената бронировка на оградните съоръжения след последните бедствени ситуации в морската столица.

Налага се спешен ремонт на рибарското пристанище "Карантината" в квартал "Аспарухово" във Варна. Причината е повредената бронировка на оградните съоръжения след последните бедствени ситуации в морската столица. В момента се подготвя проект за дейностите, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за тази година, съобщи за Радио Варна Лъчезар Братоев - началник на отдел "Рибарски пристанища" в Община Варна.

"Спешно трябва да се направи бронировката на оградните съоръжения. При една следващата буря цялото пристанище може да стане за скрап. Като няма защита, ако дойдат големи вълни, те ще съборят кейовите стени", допълни Братоев. 

Лъчезар Братоев уточни, че се подготвя и проект по холандски модел за преодоляването на проблема с натрупването на наноси в пристанището, което в момента го прави неизползваемо. "Трябва да има съответното разрешение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството", каза още той. По думите му, проблеми има и вътре в пристанището. "То не е добре издълбано. Фирмата, която го е изградила, е оставила камъни, които са паднали във водата, без да си ги почисти. Сега там не могат да застанат плавателни съдове. Понтонът е правен-недоправен, а пасарелката е тотално разбита", подчерта Братоев. 

Той коментира и състоянието на Рибарско пристанище "Варна". Кеят се е срутил преди две години и то е станало опасно. "Вчера дойде разрешението му за ползване, което ще бъде публикувано тези дни. Това е след един голям ремонт със стотици хиляди левове, което е направила Общината. Тази седмица, която идва, предстои да започнат да се сключват новите договори, да застават корабите и да могат да работят", допълни Лъчезар Братоев.