Туристически платформи спряха да продават билети на Ryanair

Туризъм

04-01-2024, 10:48

Снимка:

Ryanair

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Booking и няколко други сайта „внезапно“ са прекратили продажбите – вероятно заради юридическите спорове с нискотарифната авиокомпания.

Едни от най-големите платформи за онлайн туристически резервации – Booking, Kiwi, Kayak – внезапно са спрели да предлагат на своите страници услугите на нискотарифната авиокомпания Ryanair.

От официално изявление на компанията става ясно, че действието е „внезапно предприето“ в началото на месец декември. И добавят, че това  ще повлияе негативно на превозвача, увеличавайки незаетите седалки през декември и януари с 1 – 2 процента.

Приходите от билети също ще бъдат засегнати в краткосрочен план, тъй като компанията обяви, че ще отговори, като намали тарифите за пътници, които резервират директно през нейния уебсайт. Малко вероятно е този ход да „засегне съществено“ броя на пътниците за цялата 2024 г. или очакванията за печалба, добавят от авиокомпанията.

Ryanair води дългогодишен спор с платформите за онлайн резервации и е предприела правни действия в САЩ срещу Booking Holdings и неговите дъщерни дружества, сред които е и Kayak.

Ирландската компания каза, че нейните полети все още са достъпни на някои сайтове, като Google Flights, които според нея „не добавят никакви скрити надценки“ и насочват потребителите да завършат резервациите си на собствения ѝ уебсайт.

До момента няма отговор по темата от Booking, пише The Guardian.