Арх. Виктор Бузев: Кованата ограда на сградата на бул. "Сливница" 20 не е оригинална

Мисия Варна

04-01-2024, 10:06

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сградата е паметник на културата от 1987 г.

Все повече в годините губим автентичния архитектурен облик на Варна. Един от последните случаи, които разбуни част от варненската общественост, е премахването на кованата ограда на една от най-знаковите сгради - на бул. "Сливница" 20 и "Петко Каравелов 1".

В последните дни на миналата 2023 г. парцелът на сградата беше ограден с временните заграждения, а от информационната табела, залепена на огражденията, стана ясно, че строителното разрешение е издадено през месец март 2023 г., а самата строителна площадка е открита на 6 ноември. Дейностите, които предвиждат изграждането на преместваем обект – зимна градина към съседния ресторант, който се помещава в сградата на някогашния Шахдом, трябва да продължат шест месеца.
 
Според пост на Николай Савов, председател на Варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“, оградата в автентичния си вид, е изкована преди 100 години - през 1924 г. в тогавашните нови железарски работилници зад Понеделнишкия пазар от варненски майстори.
 
В интервю за Радио Варна кметът Благомир Коцев коментира, че "Издадено е разрешение оградата да бъде съборена, тъй като тя не е част от фасадата на къщата, която е паметник на културата. В момента ние сме пред свършен факт."

"Това, което в момента се прави, доколкото си спомням - от новия собственик има желание да се случат няколко неща", каза в интервю за Радио Варна арх. Виктор Бузев, който до април миналата година беше главен архитект на Варна.
 
Новият собственик - на сградата и на парцела, заявява, че ще бъде добросъвестен и ще я поддържа. Фасадата на сградата, която много варненци от последните години помнят като филиал на банка, а преди това и като първата сграда, в която след промените през 1989 г. се помещаваше първоначално СДС, няма да бъде засегната, уточни Бузев. 
 
"Това, което  се случва, е подготовка на терена на двора, благоустрояването му за поставяне на преместваем обект - зимна градина. Собственикът ползва съседния имот за ресторант, на мястото на някогашния Шахдом. 
Идеята е това да е леко съоръжение, което е представено като метална конструкция със стъкло, с преместваеми, мобилни покриви - тенти, които се сгъват през летния сезон, отварят се витрините, за да може през зимните месеци отново да работи като търговска площ".

По думите на арх. Виктор Бузев, документацията и цялата процедура изобщо, е започнала още през 2020 г., след като са собственикът е придобил имота. След няколко съгласувания и връщания, и забележки, собственикът е получил съгласувателни писма от Министерство на културата и от Националният институт за недвижимо културно наследство – НИНКН (бивш Национален институт за паметници на културата – НИПК), че това, което ще правятне нарушава нито ансамбловия характер на силуета по булевард "Сливница", нито самата сграда.

Изрично в становището е записано да се осигури отстояние от минимум 3 м. между съществуващата сграда и преместваемия обект, което означава, че тя няма да е засегната от това, което се случва. 

Отделно - посочва Бузев, фирмата собственик има издадена виза за проектиране за промяна на предназначението на функцията на сградата, която към момента се води банка.

Това, което ще се преустройва, най-вероятно ще е в синхрон с дейностите на фирмата - ресторанти, офиси, да стане част от този ресторантски комплекс, предполага Бузев и уточнява, че не е виждал тези проекти, но те отново ще трябва да се съгласуват с НИНКН и МК. 
Самата сграда сама по себе си е богатство, категоричен е архитектът.
А не беше ли и кованата ѝ ограда богатство? 
Оказва се, че тази (кована) ограда не е била оригинална - така пишат в становищата си историците - експерти в Министерство на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство.
Не мога да кажа кой и кога е правил оградата, ако е 1924 г. е тогава, когато е правена сградата. Но това - кованата ограда, в становищата, които са изразили специалистите в София, не се коментира като архитектурна и културна ценност.
 
Според информация, публикувана на сайта на район "Одесос" във Варна, визата за проектиране е издадена на 14 септември 2022 г. Тя е за "ресторант със сервизни помещения, офиси и зимна градина - преместваем обект 450 кв.м., представляващи промяна предназначение на административна сграда.
Сградата е паметник на културата от 1987 г.