Българин, разследван за киберизмами, ще бъде предаден на германските съдебни власти

Крими

03-01-2024, 18:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заедно със свои колеги, част от които също издирвани от Германия, 28-годишният мъж работел в колцентър с офиси в България.

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Варна, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на издирван българин с цел наказателно преследване. Никола Б. обжалва съдебния акт пред горната инстанция. С Европейската заповед, издадена от Районния съд в Бамберг, Федералната република търси сънародника ни по подозрение в участието му в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления. Заедно със свои колеги, част от които също издирвани от Германия, 28-годишният мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в Германия, уверявали ги, че работят за различни онлайн платформи и с обещания за големи печалби ги убеждавали да инвестират значителни суми във финансови инструменти. Вместо да бъдат вложени, депозираните средства били превеждани по сметки на групата.

Основният спор между страните е за това къде е извършено престъплението. Представителят на Апелативната прокуратура приема, че измамата е довършена на мястото на осъществяване на имотната вреда – където е станало разпореждането с парични средства, а именно в Германия. Защитата счита, че няма доказателства за ощетени германски граждани, т.е. няма измама. Адвокатите отстояват тезата, че частично деянието е извършено в нашата страна, а в тези случаи приложим е българският закон. Ако все пак е имало ощетяване, то не е извършено от търсеното лице, защото Никола не е боравел с финансови средства, а само е предлагал продукти, собственост на дружеството – негов работодател.

Апелативният съд съобрази обвинението: според германските власти 28-годишният мъж е бил част от престъпна групировка от лица, съзнателно и умишлено обединени, за да извършат продължителна, съвместна „кибертърговска измама“. Съгласно описаното в Европейската заповед за арест, в резултат на телефонните си разговори Никола осъществил 40 депозита в размер на 328 951 евро. Срещу него не са водени досъдебни производства в България за въпросните деяния.

В решението си въззивният съд припомня, че ако престъплението, за което е издадена ЕЗА, е извършено изцяло или частично на територията на изпълняваща държава, това е сред относителните основания за отказ да бъде изпълнена заповедта. Изпълняващият орган трябва да прецени къде е по-ефективно да се води наказателното производство, с оглед местонахождението на доказателствата, на пострадалите, напредналостта на разследването, къде възпитателният ефект от евентуална осъдителна присъда би бил най-ефективен и коя държава има най-голям интерес от постановяване на присъда. В конкретния случай наказателно преследване се води във ФРГ, а мотивирани да осъществят банкови преводи са предимно нейни граждани. Т.е. измамите са били извършвани чрез отдалечен достъп между дееца и жертвите, а вредите са предимно за граждани на Федералната република. Образуваното там производство включва значителна по обем информация.

Варненският апелативен съд е категоричен, че за цялостно и ефективно разследване, предвид трансграничната специфика на престъплението, трябва да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата държава. Там е започнало наказателно преследване, там са жертвите на деянията, там са събрани доказателства. Затова и чрез предаването на исканото лице на германските съдебни власти, то ще има реална възможност да реализира пълноценно и ефективно защитата си, включително и като участва в процеса на събиране на доказателства. Молещата държава е гарантирала възможността българинът да бъде върнат в родината си за изтърпяване на евентуално ефективно наказание.

С тези мотиви Апелативният съд потвърди решението за предаване на българския гражданин Никола Б. на компетентните органи в Германия.