Ветрино получи 6,9 млн. лева за ремонт на пътя между селата Белоградец и Доброплодно

Животът

28-12-2023, 19:33

Снимка:

Община Ветрино

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още преди Коледа кметът на общината д-р Димитър Димитров подписа споразумение с МРРБ за неотложна реконструкция на критичната 5-километровата отсечка.

Започва ремонтът на пътя между ветринските села Белоградец и Доброплодно. Това стана възможно след като Община Ветрино получи финансиране на инвестиционния проект от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още преди Коледа кметът на общината д-р Димитър Димитров подписа споразумение с МРРБ за сумата от 6 962 867,87 лева с ДДС за неотложна реконструкция на критичната 5-километровата отсечка.

Обект „Рехабилитация на път VAR 1101 ( I-2, Нови пазар – Ветрино) – Белоградец – Доброплодно – граница Общ. (Ветрино-Вълчи дол) – Калоян (III-2074)) от км 0+000  до км 5+000“ е част от общинската пътна мрежа.  Началото е от кръстовището с път I-2, а краят -  при км 5+000, около 500 м след с. Белоградец. 

Целта на проекта е възстановяване и подобряване на транспортно – експлоатационните качества на пътния участък,  в това число: усилване и ремонт на съществуващата асфалтобетонова настилка,  подобряване на равността на съществуващата асфалтобетонова настилка, ремонт на пътното тяло, малки съоръжения, отводнителни съоръжения и принадлежности на пътя, възстановяване на хоризонталната маркировка и допълване на вертикалната сигнализация с пътни знаци и табели.

„От дълго време алармирам за лошото състояние на този път: настилката е в неприемливо състояние, конструкцията й не отговаря на действащите норми, а пътните съоръжения тук никога не са били ремонтирани след изграждането им“, коментира д-р Димитров. Той припомни, че пътят е много важен за Ветрино, свързва общината с републиканската пътна мрежа и по него се движат линейки, пожарни и коли на МВР и „Гражданска защита“. В същото време изключително лошото му състояние всеки ден създава опасност от тежки инциденти.

„Готови сме да започнем строителните работи веднага, щом метеорологичните условия позволят: имаме издадено и влязло в сила разрешение за строеж от 19.05.20223 г., както и избран изпълнител - след конкурс по обществена поръчка“, уточни кметът.

Пред завършване е рехабилитацията на пътя Ветрино - Провадия през Петров дол в участъка от границата между  общините Провадия и Ветрино през Габърница до Неофит Рилски.

„Последният транш от финансирането на този обект общината получи в края на септември. След ремонта на път I-2 от Русе до Варна, когато движението беше пренасочено през територията на община Ветрино, трафикът между с. Неофит Рилски и магистрала „Хемус“ се увеличи значително. Това не просто влоши състоянието на пътната настилка, но на места цялото шосе започна да пропада. Увеличи се и опасността от пътно-транспортни произшествия“, припомни д-р Димитров.

Това наложи общината да започне работа  по проекта „Реконструкция и рехабилитация на път VAR 1211/III-208, Ветрино-Провадия/-Петров дол – граница общ. /Провадия – Ветрино/ - Габърница – Неофит Рилски“ с обща стойност 2 604 816,30 лв., получени също от държавния бюджет.