В последния момент: От 30 до 200 лв. за Коледна елха във Варна

Парите

24-12-2023, 11:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Както обикновено написани цени няма, а определянето им става по моментна преценка на продавача.

И в последния момент продажбата на живи елхи във Варна тече, видя репортер на Moreto.net. По думите на търговците, продаващи коледни дръвчета в района на пазар "Чаталджа", най-голямото търсене на елхи винаги е в последния момент.

Според един от тях има хора, които купуват по-големи елхи още в началото на декември. Масовата продажба обаче започва след това, а в последния момент се продават предимно по-малките дръвчета.

Както обикновено написани цени няма, а определянето им става по моментна преценка на продавача. Ясно е, че започват поне от 30 лева в зависимост от височината и гъстотата на клоните.

На пазара се предлагат ела, смърч и борчета, но най-големият хит е сребристият смърч. Цените са различни в зависимост от големината им. Най-евтиното дръвче струва 25-30 лв. и е с височина около 50-60 см, а най-скъпото - 200 лв. и е голямо 4 метра.

Според търговеца варненци са склонни да дават до 40-50 лв. за елхи с височина метър, метър и 20.

Възрастните хора, които нямат възможност да си купят дръвче, прибягват до най-евтиния вариант - жива клонка за 2-3 лв.

"Елата може да издържи до март месец. До края на януари тя е зелена, след което започва да пожълтява. Смърчът е по-капризен, той не бива да влиза на топло", коментира търговецът.

По думите му има тенденция да се увеличава продажбата на живи елхи.

Живи елхи може да закупите и от големи хипермаркети или градински центрове, но там разнообразието е по-малко и дръвчетата обикновено са в саксии, които струват между 25 и 50 лв. За сметка на това пък, разнообразието от изкуствени елхи е богато. Дръвчетата от пластмаса набират все по-голяма популярност сред потребителите, защото предполагат парично вложение еднократно. Голямо е разнообразието в цените на този вид стока. Могат да започнат от под 20 лева и да надминат дори 800 в зависимост от качеството, височината, броя на клонките и връхчетата и други.