Няма връзка с екипажа на кораба "Верила"

Крими

21-12-2023, 12:38

Снимка:

NAVIBULGAR

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По информация на RTE на борда са намерени около 300 кг кокаин, скрити в бала.

Все още няма връзка с екипажа на кораба "Верила", който е задържан в ирландско пристанище. Това съобщи за БНТ директорът на БМФ капитан Александър Калчев.

Властите в Ирландия подозират членове на екипажа в трафик на наркотици. От БМФ са изпратили адвокат на място, който да е в контакт с местите власти, но и той няма информация към момента, съобщи капитан Калчев.

Според процедурите, ако моряците от кораба бъдат задържани, от БМФ ще пратят нов екипаж, който да поеме контрола над плавателния съд.

Кораб "Верила" е превозвал зърно от Канада за Ирландия. На 8 декември е отплавал от канадското пристанище Хамилтън.

Властите в Ирландия са открили кокаин на стойност 21 млн. евро на борда на кораба "Верила". Плавателният съд е собственост на българската компания "Параходство Български морски флот" (БМФ). 

Корабът е пътувал от Канада и е пристигнал в пристанището Фойнс в Ирландия във вторник. Там властите са извършили проверка по подозрение за трафик на наркотици.

По информация на RTE на борда на кораба, който плава под малтийски флаг, са намерени около 300 кг кокаин, скрити в бала. Тя е била допълнена с помощно средство, което ѝ позволява да плава на повърхността, а към нея е прикрепен и GPS маяк. Това е известен метод за доставяне на дрога, като балата се хвърля зад борда, а друг кораб или катер я открива по GPS сигнала и я прибира, посочва RTE.

Ирландската RTE съобщи, че проверките на борда на кораба продължават.

"Параходство Български морски флот" беше приватизирано през 2008 г. от "Кей Джи Маритайм Шипинг", чийто мажоритарен собственик е "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви.