Звездата на Ковънт Гардън Мартин Георгиев дирижира Коледен концерт в родна Варна

Варна Лайф

20-12-2023, 13:50

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още един световноизвестен варненец участва този концерт – цигуларят Димитър Буров. Възпитаник на прочутия педагог проф. Ифра Нийман, той ръководи цигулковата катедра на престижното училище „Хароу“ в Лондон, където живее и работи.

Два дни преди празника, на 22 декември, варненската публика ще слуша „В навечерието на Рождество Христово“ Симфоничен концерт с прекрасно подбран репертоар под палката на Мартин Георгиев. Диригент, композитор и инструменталист, варненецът е звезда на английската симфонична сцена. Празничната програма включва изключителната оратория „Коледа“ на Димитър Ненов, широко разгърната с мащабите на оркестър, хор и солистите Димитринка Райчева и Иво Йорданов; прочутия с лириката си Концерт за цигулка и оркестър от Феликс Менделсон със солист Димитър Буров, както и световна премиера на симфоничната творба „Бряг“ от Мартин Георгиев, посветена на десетата годишнина от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, която се навършва точно на датата на концерта.
 
Музикалната кариера на Мартин Георгиев е богата и многообразна. След като печели редица награди и стипендии в България и Великобритания, през 2013 г. той защитава докторат по композиция в Кралската академия за музика и Университета на Лондон. В рамките на това изследване музикантът развива иновативна композиционна техника – „морфираща модалност“.
 
Този подход към модалността и хармонията развива основни принципи от теорията и практиката на българската и византийската православна църковно-певческа традиция.
 
Мартин Георгиев е щатен диригент за Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън, Лондон, а през настоящия сезон дирижираните от него спектакли на „Лебедово езеро“ от Чайковски ще бъдат излъчени по кината в целия свят и издадени на DVD. От 2018 г. е и постоянен гост-диригент на Кралския балет в Бирмингам. Работи с водещи международни колективи като Симфоничния оркестър на ВВС Лондон, Брюкселската филхармония, солистите на Ковънт Гардън, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Лондонската кралска академия, както и водещи български оркестри – Оркестъра на Българското национално радио, Софийската филхармония, Варненската филхармония.
Още един световноизвестен варненец участва този концерт – цигуларят Димитър Буров. Възпитаник на прочутия педагог проф. Ифра Нийман, той ръководи цигулковата катедра на престижното училище „Хароу“ в Лондон, където живее и работи. Същевременно Буров продължава изпълнителската си кариера, като изнася концерти на редица международни фестивали и организира майсторски класове.
 
БИЛЕТИ на касата на Операта - пл. „Независимост” 1 и Фестивален и Конгресен Център Варна
 
Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на EVENTIM и Grabo.bg