Варненски архитектурни бижута спечелиха големите награди в националния конкурс „Сграда на годината“

Парите

18-12-2023, 09:38

Снимка:

Градът Медиа Груп

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В една от наградените сгради - „Комбина“, е сниман едноименният български филм, който е обявен за първия роден криминален екшън.

Архитектурни бижута във Варна спечелиха първите места в националния конкурс "Сграда на годината", съобщи Varna24.bg. Учреден през 2002 година той е най-популярния и престижен форум в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Организатор е "Градът Медиа Груп", под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В категория Жилищни сгради от 5000 до 10000 кв.м РЗП, първата награда бе удостоена на Жилищна сграда EOS, Варна (кв. "Чайка"). Инвеститор е РИД ООД, архитект: СТАРХ, арх. Светослав Станиславов, изпълнител - "Трансстрой Инженеринг" ЕООД, Компакт Трейд ЕООД - инж. Светослав Димитров, конструктор "Вайб Груп" ООД. EOS е ситуирана в кв. "Чайка" – един от предпочитаните за живот квартали в град Варна. През 70-те и 80-те той е изграден като затворен жилищен комплекс с всичко необходимо за комфорта на обитателите му, като е запазен в голяма степен и до днес. Общият устройствен план предвижда урбанизация на няколко частни имота, сред които и отредения за EOS. Сградата е разположена на първа линия на квартала, като пред нея са единствено Морската градина и морето, което я превръща в първата огряна от слънцето. От там е почерпено вдъхновението и концепцията на сградата. Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология – ЕОС - се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня.

Жилищна сграда „Комбина“

В категория Жилищни сгради от 2000 до 5000 кв. м РЗП, първа награда печели жилищна сграда"Комбина". Инвеститор е "МЕНАТУОРК ПРОДЖЕКТ" АД, архитект "ДЕКАРТ" ООД, изпълнител "ЕЛИТ ХОУМ" ЕООД, конструктор "АН-ИНВЕСТ 1" ЕООД. Предизвикателството пред жилищна сграда "Комбина“ бе да съчетае фина съвременна строителна концепция със съществуваща сграда-паметник на културата, която е и емблематична локация за родната филмова история, реализирайки снимачния процес на първия български екшън филм, откъдето произтича и името й. Сградата-паметник на културата на ул. "Македония" 40 е построена през 1927 г. по проект на италианския архитект Емилио Радели. Проектирана и реализирана с характерните за своята епоха форми, симетрия, флорални декоративни мотиви, разпределение и строителни материали, тя е пример за еднофамилна архитектура за времето си и за този тогава краен квартал на Варна, който е бил в началото на своето развитие. През 1982 г. е премиерата на филма "Комбина“, обявен за "първия български криминален екшън от съвременен тип". 


В категория Жилищни сгради до 2000 кв. м РЗП, първа награда бе удостоена за жилищна сграда LH, Варна. Инвеститор: "Сливница 15" EООД, архитект СТАРХ, арх. Светослав Станиславов, изпълнител ВСК ООД, конструктор "Вайб Груп" ООД. Жилищна сграда LH попада в зоната на историческия градски център на град Варна. Разположена е на основната пешеходна артерия към Морска градина – булевард "Сливница" и улица "Стефан Караджа", като в съседство е емблематичния хотел "Черно море". Контекстът на сградата е силно характерен поради архитектурно-историческите дадености и динамичността на централната зона. Съществуващата двуетажна сграда датира от 1923 година, като попада в категория "ансамблово значение“ и не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Характерът на сградата е оформен от присъствието на варо-пясъчни пластики, декорации по фасадите и две скулптурни детски фигури на фронтона с автор Кирил Шиваров. 

В категория Жилищни сгради над 10 000 кв. м РЗП първа награда бе връчена за сграда със смесено предназначение К-55, Варна на ул. "Никола Вапцаров" 7, Инвеститор е ТРАНСПОРТНО-СПЕДИТОРСКА КАНТОРА ЕООД, архитект "ПРОСПЕКТУМ" ЕООД, изпълнител "Комфорт" ООД, конструктор "БИАС-М" ЕООД.