Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, представя днес знаковия варненски писател Людмил Станев

Варна Лайф

18-12-2023, 08:49

Снимка:

Регионална библиотека - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е автор на сборника с разкази „Ненакърнимо“, на книгите „Малка нощна приказка“, „Неприятният татарин“ и други.

На 18.12., понеделник, от 18 часа Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, представя знаковия варненски писател Людмил Станев. Заедно с Петър Желев, чието дело е графичното оформление на новия сборник с разкази "Избрано" (изд. „ПиБукс“, 2023), ще припомним някои от вечните произведения на Станев и ще се върнем назад по страниците в търсене на литературните вдъхновения, съобщава Радио Варна.
 
Людмил Станчев Станев е български писател, публицист, сценарист, медик по образование. Aвтор е на сборника с разкази „Ненакърнимо“, на книгите „Малка нощна приказка“, „Неприятният татарин“ и други. За книгата си „Малка нощна приказка“ печели наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература, съвместно с илюстратора Красимир Добрев.
 
„… Разказите на Людмил Станев са в различен емоционален регистър – освен бравурно смешни, те са и меланхолични, и романтични, но винаги човечни. Тъкмо в тази широка палитра на настроенията, конкретизирана литературно с неподражаем стил, се корени широкото читателско любопитство към творчеството на Людмил Станев. Бил съм свидетел как нови и нови поколения предимно образовани читатели го откриват и той наистина ги „покорява“. Тоест творчеството му, макар и не голямо по обем, притежава качествата на онази добра белетристика, която остава в историята на националната ни литература“
Из предговор на Младен Влашки в сборника „Избрано“