Кораб „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в Аржентина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Животът

18-12-2023, 08:35

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес на борда му ще бъде проведена официална среща с кмета на Мар дел Плата, на която ще се обсъди развитието на контактите и сътрудничеството между аржентинския град и Варна.

В 12.30 местно време в неделя, след 25-ет дневен презокеански преход, научноизследователският кораб "Св. Св. Кирил и Методий" с бордови номер 421 (НИК-421) застана на швартови във военноморската база в Мар дел Плата. Аржентинският град е поредното пристанище на НИК-421, като част от 32-та Българска антарктическа експедиция, в което приключва и поредният етап от задграничното му плаване.
 
При пристигането му, НИК-421 беше посрещнат от посланика на Република България вАржентина Н. Пр. Стоян Михайлов, контраадмирал Марсело Тарапов генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина и офицери от командването на военноморската база. Топъл поздрав към екипажът на кораба беше отправен от военноморски духов оркестър и мажоретен състав.
 
Корабът беше посетен и от председателя на Конфедерацията на Българските дружества в Аржентина и Председател на Аржентино-Българската фондация в Буенос Айрес, г-жа Ружка Николова. По време на официалната среща на борда на кораба на нея й бяха поднесени традиционни български подаръци.
 
НИК-421 ще остане в Мар дел Плата до 21.12.2023 г. за да извърши зареждане с гориво, прясна вода и свежи хранителни провизии. Днес на кораба ще бъде проведена официална среща с кмета на Мар дел Плата, на която ще се обсъди развитието на контактите и сътрудничеството между аржентинския град и Варна.