За похитения български кораб "Руен": Преговорите може да са дълги и много тежки

Животът

17-12-2023, 13:29

Снимка:

NAVIBULGAR

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Винаги в такива ситуации има риск, заяви капитан първи ранг Васил Данов.

"Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб "Руен", на чийто борд има 18 души екипаж, сред които и 8 българи. Винаги в такива ситуации има риск." Това заяви капитан първи ранг Васил Данов в предаването "Тази неделя" по bTV.  По неговите думи може да става дума за сомалийски пирати, но понеже не са предявили какво искат, не може да се каже със сигурност. Залавянето на плавателния съд изглежда е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

Капитан Данов обясни още, че акваторията, в която се е случило похищението, вероятно е станала опасна отново. Той добави, че някои частни компании наемат специални охранители на плавателните си съдове, за да избегнат проблеми. "Това е в разрез международното морско право, но спасява екипажи. Става дума за охранители с автомати, които като покажат на доближилите кораба пирати, че имат оръжие, те се отказват от това да се качват на палубата", разясни кап. Данов. Преговорите могат да се водят в продължение на месеци и да са тежки, добави той.

Отвличането на кораба "Руен"

На 14 декември 2023 г. от моторен кораб "Руен" е получен сигнал за нападение от неизвестни лица на около 400 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен и на около 700 морски мили от бреговете на Сомалия. На борда на кораба има 8 български моряци, 9 от Мианмар и един анголски гражданин. Параходство Български морски флот АД работи в тясно сътрудничество с всички международни организации и партньорски служби за гарантиране безопасността на хората на борда, пише bTV.