Разработват нова стратегия за физическото възпитание и спорта във Варна

Спорт

16-12-2023, 10:25

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съветниците възложиха на общинската дирекция „Спорт“ да разработи документа, който да включва пет основни стратегически цели.

Да се изготви проект на Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в община Варна за периода 2024-2030 г. Това гласуваха на днешното си заседание членовете на постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“ към местния парламент.

Съветниците възложиха на общинската дирекция „Спорт“ да разработи документа, който да включва пет основни стратегически цели. Една от тях е с фокус върху развитието на масовия спорт за деца, младежи и възрастни. Осигуряването на достойни условия за спорт и превръщането на Варна в град на шампиони са другите две цели. Според вносителите на предложението стратегически задачи трябва да бъдат също осигуряването на партньорско финансиране на спорта от страна на община, спонсори и фондове, както и организирането на международни състезания, семинари и майсторски класове. Гласувано бе проектодокументът да бъде представен пред комисията в срок до 31 януари 2024 г.

Към момента Варна няма действаща Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта. Причината е липсата на национална стратегия, с която документът, изготвен от местната администрация, да бъде синхронизиран, стана ясно на днешното заседание.

Членовете на комисията подкрепиха също предложението във всяка общинска спортна зала, включително и в училищните физкултурни салони, задължително да бъде поставено българското знаме. Средствата за изпълнението му ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

Зелена светлина получи и предложението за разпространение на ежеседмичен бюлетин с информация за предстоящи спортни събития и дейности във Варна. Бюлетинът ще се изготвя от дирекция „Спорт“ и ще се изпраща до всички общински съветници и до представителите на медиите. Досега само членовете на комисията по младежки дейности и спорт получаваха информацията за мероприятията.

И трите предложения са на групата на „Възраждане“. Крайното решение по тях ще вземе Общинският съвет.