Двама дрогирани, шофирали във Варна, получиха условни присъди

Крими

15-12-2023, 09:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тъй като колите не са техни, ще трябва да заплатят равностойността им в левове.

По силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение с признание на вината, Районен съд – Варна, наложи наказание на 20-годишен чуждестранен гражданин за престъпление по транспорта.

При проверка на 23 септември тази година в КК “Св. Св. Константин и Елена“ 20-годишният младеж е засечен да управлява лек автомобил „Мини Купър“ след употреба на канабис, установено по надлежния ред с техническо средство - дрегер-тест за наркотици.

Подсъдимият водач приема да изтърпи наказание от 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 500 лева. Той бе лишен също от право да управлява автомобил за срок от 7 месеца.

Съгласно параметрите на споразумението, на основание чл.343б, ал.5 от НК, 20-годишният подсъдим  следва да заплати равностойността на управлявания след употреба на наркотично вещество лек автомобил в размер на 15 524 лв.

В друго бързо съдебно производство на 30-годишен мъж, управлявал автомобил „Пежо“ на 30 ноември т.г. в град Белослав след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, бе наложено условно наказание от 5 месеца лишаване от свобода и 500 лева глоба. С одобреното от съда и доброволно подписано от подсъдимия споразумение с признание на вината, той приема да му бъде наложено наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца и е съгласен да заплати равностойността на автомобила в размер на 2000 лева.

Съдебните актове са окончателни и влизат в сила веднага.