47% от варненци са изложени на високи нива шум от автомобили над допустимото

Животът

14-12-2023, 14:18

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Актуализират стратегическата карта на шума във Варна.

Стратегическата карта за шума в околната среда на Варна да бъде актуализирана. Това гласува на днешното си заседание ресорната комисия към Общинския съвет. Осъвременяването на документа се прави в изпълнение на изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, според който шумовите карти се преразглеждат и актуализират най-малко веднъж на всеки 5 години. Последното обновяване e с период на действие до 2022 г. 

В план-картата е представена пълна характеристика за акустичната среда от четирите основни източника на шум в населените места – автомобилен, железопътен и въздушен транспорт и от промишлени дейности.

Данните сочат, че през деня 19% от жителите на Варна са изложени на нива на общ шум над граничните стойности, а през нощта – 29%. Дневната допустима граница е 55 децибела в жилищни зони и 60 децибела – в централната градска част и местата с интензивен автомобилен трафик. През нощта граничните стойности в тези зони са съответно 45 и 50 децибела.

Според мониторинга само автомобилният трафик реално оказва неблагоприятно влияние върху варненци. Шумът от жп превозите, самолетите и от промишлеността е минимален, показват още данните.

47% от цялото население на града е изложено на нива на шум от автомобилите над граничните стойности. Интензивният трафик по главните артерии е с най-голям дял за шумовото замърсяване, като там са установени наднормени нива на шум около и над 70 децибела и превишението на дневната гранична стойност от 60 децибела в различни пунктове е от 3,3 до 11,8 децибела (за 2021 г.).

Наднормен шум е регистриран и в зоните за индивидуален и обществен отдих както и в детски, лечебни, учебни, научноизследователски заведения и обществени сгради.

Приемането и одобряването на Стратегическата карта за шум е необходимо и задължително условие за разработването на актуализация на Плана за действие към нея, в който да бъдат разписани конкретните мерки, изпълнението на които да доведе до ограничаване на шумовото натоварване.

Крайната цел е създаване на здравословни условия на живот на хората и опазване на околната среда чрез разработване и прилагане на интегриран подход и мерки за избягване, предотвратяване или намаляване на шума.