Домусчиев: Ако само взимаме заеми и вдигаме данъците вървим към гръцкия модел, който е лош пример

Парите

12-12-2023, 12:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В случай че исканията ни не бъдат приети, и бъдат гласувани, вече ще решаваме какво да правим, защото ще е ясно, че отношенията между бизнес и изпълнителна власт са разрушени“, каза още той.

Трябва да създаваме условия за бизнес и за растеж на икономиката. Ако само взимаме заеми и вдигаме данъците вървим към гръцкия модел, който е лош пример. Така председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев коментира решението на Министерския съвет и на депутатите да приемат по-високия корпоративен данък за най-големите компании, без да включат облекченията, заложени в европейската директива.

Домусчиев изпрати предупреждението по време на пресконференция във вторник, в която участваха още представителите на: Американската търговска камара в България (АмЧам) – президентът ѝ Оливие Маркет и изпълнителният директор Иван Михайлов; на Конфиндустрия България – Ева Ангелова; на Германо-българска индустриално-търговска камара – президентът Тим Курт; Българо-белгийски бизнес клуб – зам.-председателят Теодора Борисова.

Ако не бъдат удовлетворени исканията ни, КРИБ ще мисли каква форма на протест да предприемем за това безразличие и абсолютно некомпетентно отношение“, каза още Домусчиев.

Той уточни, че нито КРИБ, нито останалите асоциации не са против въвеждането на 15% данък за мултинационалните компании с оборот от 1.5 млрд. лв. Те са против действията на Министерството на финансите, които не са включили изключенията за „съществена стопанска дейност“, които съществуват в евродирективата.

Той дори обвини в лъжа експертите на МФ, които са присъствали на бюджетната комисия миналата седмица и са убеждавали депутатите, че ако не се приеме законопроекта в този вид, тези 5 процентни пункта допълнителен данък ще бъдат събрани от други юрисдикции в ЕС.

Отвратени сме от лъжите, които чухме в Бюджетна комисия от представителите на Министерството на финансите. Лъжи, с които те целяха да заблудят депутатите в техните решения и гласуване“, каза Домусчиев.

Той обясни, че КРИБ с експертите си са опитали да обяснят на депутатите позицията си – с аргументи и документи – но те не са били чути.

Не беше обърнато внимание на КРИБ и на другите търговски камари и се стигна дотам да убеждаваме Комисията и отделните парламентарни групи в нашата правота и какъв би бил ефектът за икономиката от този законопроект без облекченията за фирмите със съществен брой работници и активи“, каза председателят на най-голямата работодателска организация.

„Сега се притесняваме какво ще стане днес при гласуването на второ четене в пленарна зала, дали ще се вземат предвид аргументите на бизнеса, за да запазим инвестиционният климат в тази страна, за да са спокойни инвеститорите, които да продължат да инвестират или да привлечем нови фирми. В случай че исканията ни не бъдат приети, и бъдат гласувани, вече ще решаваме какво да правим, защото ще е ясно, че отношенията между бизнес и изпълнителна власт са разрушени“, каза той.

Домусчиев напомни, че бизнесът е този, който пълни хазната. „Много политици не го разбират, те си мислят, че парите идват отнякъде и те само трябва да ги харчат. Бизнесът плаща заплати, данъци, осигуровки, рискува да прави бизнес в такава тежка икономическа обстановка и излиза, че сме никакви. А в крайна сметка всичко тръгва от бизнеса, тогава има пари за харчене“, предаде "Економик".