На протест за заплати излизат социални работници във Варна и страната

Животът

12-12-2023, 09:24

Снимка:

СРС КТ "Подкрепа" Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Между 10 до 11 часа днес ще бъде проведена едночасова предупредителна стачка в структурите на Агенция за социално подпомагане (АСП).

Над 2500 служители на Агенцията за социално подпомагане са готови да излязат на протест. Те настояват за увеличение на заплатите с 30%.

Между 10 до 11 часа днес ще бъде проведена едночасова предупредителна стачка в структурите на Агенция за социално подпомагане (АСП). Исканията са за увеличение на заплатите с 30%.

Освен във Варна предупредителни протести се очакват в цялата страна. Над 2500 служители на Агенцията са готовност за протестни действия, съобщиха от КТ „Подкрепа“ - Варна. Те ще отстояват исканията си до край и в случай, че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

Исканията на работещите са:

• 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година;

• Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;

• Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;

• Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 39,6 милиона лева и именно такъв ресурс настояваме да бъде осигурен в ЗДБРБ за 2024-та. Не по-малко важно е след осигуряването на необходимите средства те да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АСП по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации механизъм.

Надали има нужда да обръщаме внимание колко ключова за българското общество е Агенция за социално подпомагане – това е институцията, която е натоварена с нелеката задача да се грижи за най-уязвимите групи от нашето общество, а работещите в агенцията са не само утвърдени професионалисти, но и хора с големи сърца. В АСП работят над 4600 души, които ежедневно, ежечасно и ежеминутно изпълняват своето професионално, но и чисто човешко призвание – грижат се за нашите съграждани в нужда! Унизително е социалните работници, чийто ангажименти нарастват постоянно през последните години, да получават възнаграждения, които са близки до минималната работна заплата! Настояваме за справедлива оценка на техния труд, посочват от Конфедерацията.