Черно море било на 90% мъртво, твърди министър

Животът

10-12-2023, 17:06

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специфичните му особености го правят много уязвимо към нарушения на околната среда и екосистемите.

Черно море е едно от моретата, съхранило богата археологична история, но 90 на сто от него е мъртво. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на организираната в българския павилион на COP28 среща за обсъждане на влиянието на климатичните промени върху спецификата на Черно море и опазването на околната среда в басейна.

Събитието бе в рамките на Световната конференция по климата в Дубай, пише 24 часа.

Попов посочи, че едно от най-големите научни предизвикателства е да бъде разбрано Черно море.

Поради природни фактори видовото разнообразие на черноморската фауна е приблизително три пъти по-малко в сравнение с това на Средиземно море.

Специфичните особености на Черно море го правят много уязвимо към нарушения на околната среда и екосистемите.

Еутрофикацията, замърсяването и безотговорният риболов доведоха до цялостно намаляване на биологичните ресурси, разнообразието на видове и ландшафти, както и на естетическата и рекреационната стойност на Черно море, като по този начин доведоха екосистемите му до ръба на разрухата, посочи министърът.

Но то е изложено и на климатичните промени, в резултат на което се повишава морското равнище, има ерозия, замърсяване от химически вещества, микропластмаси, шум, посочи бившият министър на околната среда Ивелина Василева, която в момента ръководи европейската мисия за възстановяване на Черно море.

Доц. Николай Вълчев, директор на Института по океанология на БАН представи резултати от последни изследвания на Института по океанология за това възможно ли е глобалното затопляне да доведе до свиване на студения слой вода до повърхността, който е жизненоважен за поддържане на екосистемите в морето. Измерванията показват ръст от 0,6 градуса в температурата на водата на повърхността за десетилетие. Плътността на студения воден слой е влошена за същия период, макар че напоследък се очертава тенденция към подобряване, каза той.

Промяната в температурата на водата влияе върху планктона, миграцията на рибите, върху киселинността на водата. Вече установяваме, че миграционните пътища се променят и че те се адаптират към климатичните промени, допълни доц. Вълчев.