Благомир Коцев: Ще работим заедно с кметовете от Североизтока за растеж на региона, завършването на АМ „Хемус“ трябва да се ускори

Мисия Варна

08-12-2023, 18:56

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това каза по време на срещата си с кметовете от Североизтока Благомир Коцев, кмет на Община Варна, който бе домакин на събитието днес в морската столица.

Ще отворим Варна към регионални проекти. Искам заедно да ги обсъждаме, защото това е в полза на Североизтока. Не сме конкуренти, а добри партньори. Ще разчитаме на взаимодействие и по отношение на индустриалните зони, и на транспортната свързаност, и за туризма и инвестициите. Това каза по време на срещата си с кметовете от Североизтока Благомир Коцев, кмет на Община Варна, който бе домакин на събитието днес в Морската столица.

Варна мисли за индустриална зона, но не като конкуренция на тази в Шумен например, а за да подпомага растежа на Североизтока. Логистичен хъб също е необходим на региона, особено с оглед на споделените ни ресурси тук – море, река, ферибот, летище, транспортна и ЖП-свързаност, посочи още Коцев. Той добави, че Варна ще разшири контактите си с градове от съседни региони като Констанца, както и с градове в Гърция, Турция и други европейски държави с цел общи инвестиции.

Нека направим нашите срещи практика и да работим за икономическия растеж на Североизтока, независимо че сме от различни райони за планиране и различни партии, каза още кметът на Варна.

Кметовете на Силистра - Александър Сабанов, Търговище - д-р Дарин Димитров, Разград - Добрин Добрев, Шумен - проф. Христо Христов и Добрич - Йордан Йорданов, подкрепиха инициативата и изразиха желание също да домакинстват следващите срещи. Те посочиха, че имат общи интереси с Варна по отношение на туризма, инвестициите и транспортната свързаност, както и във връзка с проектите с европейско финансиране и по Плана за възстановяване и устойчивост. Кметовете на общините в Североизтока се обединиха, че завършването на АМ „Хемус“ е от ключово значение за икономическия напредък в региона.

Кметовете подписаха обща декларация, в която се казва: „Като отчитаме ресурсите на Североизточния регион и геополитическите обстоятелства; като демонстрираме воля за сътрудничество в полза на икономическото състояние на Североизточна България; като демонстрираме увереност, че обединяването на усилията на общините в региона ще доведе до повишаване стандарта на живот и икономическия просперитет на гражданите се обединяваме върху три основни приоритета и призоваваме за:

1. Ускоряване на усилията на държавата за довършване на Автомагистрала „Хемус“ и изграждане на международните транспортни коридори.

2. Обединяване на ресурсите на Североизтока за развитие на туризма.

3. Интегриране на инвестициите в региона за ускорен икономически напредък, търговска и транспортна свързаност и общи усилия за привличане на европейско и друго финансиране.“

В текста на декларацията се посочва още, че кметовете слагат  началото на „дългосрочно и системно сътрудничество“ между общините от Североизтока.