Благомир Коцев: Община Варна изпрати към Министерството на финансите 41 проекта за 100 милиона лева

Мисия Варна

07-12-2023, 16:34

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сумите са за паркове, подлези, паркинги и междублокови пространства, основен ремонт на допълнителна сграда към Художествената галерия, център за видеонаблюдение и други важни за по-добрата градската среда обекти.

Общо 41 проекта за 100 милиона лева изпрати Община Варна в Министерството на финансите в рамките на бюджетната процедура за 2024 година. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев по повод изпращането на заявката от общината до МФ късно снощи.

По думите му, сумата отговаря на определения за Варна лимит от 100 милиона лева. Съгласно изискването да бъдат включени само проекти с етап на готовност издадено разрешение за строеж или готови за проектиране, Община Варна изпрати снощи 38 проекта за около 85 милиона лева като добавка към вече депозирани от нас в МФ на 21 ноември други три проекта за около 15 милиона лева, които имаха разрешително за строеж, обясни той.

Според предложението общината ще насочи ресурса към благоустрояване на междублокови пространства в различни райони, проектиране и изграждане на паркове, основен ремонт и изграждане на улици, тротоари и улични връзки. Включено е и изработването на проекти за улична мрежа и реконструкция на пътни, проектиране и основни ремонти и десетки подлези във Варна, изграждане на буферни и етажни паркинги и други обекти от градската среда. Ще се направи  и реконструкция и ремонт на сграда към Художествената галерия, ще се изгради Център за видеонаблюдение и други.

Готовността на документацията на редица други проекти, необходими на Варна, не е достатъчно висока, поради което административният ресурс на общината ще се насочи към ускоряване на проектирането. Правим и невъзможното на почти денонощен режим, за да осигурим финансиране на поне тези обекти, които са проектирани или са с разрешение за строеж, но те са доста малко, както вече съобщихме, коментира още кметът.

Предложенията на общината подлежат на оценка в рамките на бюджетната процедура за 2024 година.