Държавата връща ДДС от 20% на туроператорите

Туризъм

06-12-2023, 13:01

Снимка:

TravelNews

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Туроператорите са против връщането на ДДС от 20%, защото бизнесът все още не се е възстановил от Ковид пандемията.

Министерството на финансите предлага връщане от 20% ДДС на туроператорите при маржа за организираните туристически пакети. Това съобщиха за TravelNews от сдруженията на туроператорите. Предложението ще бъде гледано днес на бюджетна комисия в Народното събрание в промените на данъчните закони и бюджета за 2024 г. Всички доставки, които се облагат на маржа (каквито са туристическите пакети), не могат да ползват намалена ставка по решение на съда на ЕС, обясниха за TravelNews от Министерството на финансите. Причината е, че отдавна ЕС свали всички антиковид мерки за държавна подкрепа на бизнеса. Тъй като туроператорите, например, купуват пакет от 100 лв. и го продават на 120 лв, плащат данък само върху сумата от 20 лв., което се води подкрепа. Така плащат 9%, а ставката трябва да бъде върната на 20%, казаха експертите на МФ. Според тях ако остане подкрепата има вероятност срещу България да бъде повдигната наказателна процедура.

Туроператорите са против връщането на ДДС от 20%, защото бизнесът все още не се е възстановил от Ковид пандемията. Освен това пакетите за България за 2024 г. вече са подготвени и се продават на външните пазари. "Днес ще бъдем на бюджетна комисия и ще вземем отношение като ще защитим досегашната ставка. Браншът има нужда от помощ поне още една година", коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според нея реализираните продажби от туроператорите не са достигнали нивата от 2019 г.

Вдигането на ДДС ще оскъпи пакетите за почивки в България през 2024 г., а те вече са заложени и се продават на външните пазари, каза Горанова. Ситуацията ще се отрази негативно на броя на туристите и на приходите от туризъм за страната. Също така ще рефлектира и върху други сектори, които са свързани с туризма, допълни Димитрина Горанова.

Министерството на туризма също ще подкрепи туроператорите и ще подготви своя позиция за днешното заседание на бюджетната комисия. Големите чужди туроператори поискаха още през лятото запазване на ставката от 9% на ДДС за туризма в бюджета за 2024 г. по време на среща с министъра на туризма Зарица Динкова.  

„За нас е важно да има хоризонт за една година напред с цел предвидимост. В момента не е добре да се вдига ДДС за туроператори и хотели, защото България не се е възстановила като туристическа дестинация и е най-засегнатата от войната в Украйна“, заяви за TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и управител на "МТС България“, която компания представлява британския туроператор Jet2holidays и германския FTI у нас. Според Грошев вдигането на ДДС за туроператорите ще се отрази негативно на целия туристически сектор.

От Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" бяха изненадани от връщането на 20% ДДС за туроператорите, като става тайно и без обсъждания с бранша. Те не са поканени в бюджетна комисия и не са информирани от Министерствата на финансите и на туризма за ситуацията. "Бизнесът все още не се е възстановил напълно от Ковид пандемията. Връщането на високото ДДС ще оскъпи туристическите пакети, които цени ще трябва да ги поемат българските граждани", каза Павлина Илиева, председател на ОБТ. Мярката ще се отрази на пътуванията и съответно ще спаднат приходите за компаниите и за бюджета на държавата.