Кариерна борса срещна студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ с бизнеса

Животът

06-12-2023, 09:45

Снимка:

ВСУ "Черноризец Храбър"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кариерната борса е част от дейността на университета за подкрепа на студентите в тяхната професионална реализация и за установяване на трайни връзки между образованието и бизнеса.

Кариерна борса се проведе във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Събитието е част от проекта "Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър" - Технически университет - Варна - Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", който започна точно преди две години.

Събитието бе открито от проф. д-р Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет. Той приветства студентите в навечерието на студентския празник, 8 декември, с думите: "Студентите са носители на надеждата за едно по-добро бъдеще. Оптимист съм, че днешните млади хора ще имат по-добър живот от този на своите родители. Сигурен съм, че студентите на Варненския свободен университет ще могат в максимална степен да се възползват от предизвикателствата и възможностите на бързо променящия се свят". Ректорът награди изявени студенти, допринесли за издигането на престижа на ВСУ "Черноризец Храбър" в спорта и социалните дейности. Отличените са:

► Полина Галинова - специалност V курс "Психология", завоюва бронзов медал на световното първенство по кикбокс в Португалия.

► Тервел Чорбаджийски - II курс "Психология",  призьор в спортния турнир по стрелба с лък „Дунавски стрели“. Тервел съчетава успешно обучението в университета със спорта, музиката и изкуствата.

► Кристиян Йорданов - II курс "Защита на националната сигурност". Заедно с Полина Галинова извоюваха четири златни медала на Националния шампионат по кикбокс, който се проведе в Стара Загора.

► Йоанна Христова – III курс в специалност "Графичен дизайн". Тя се класира в призовата тройка на конкурса за превод "Трансформации",  организиран от Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

► Мерхат Осман – като студент в 4 курс на специалност "Финанси и счетоводство" той получи специалната награда на 12-ото издание на Националния конкурс по одит за студенти "Млад одитор" за 2023 г.

► Гергана Атанасова - IV курс в специалност "Право" и Алесандро Канкис - III курс в специалност „Международен бизнес на английски език“. Двамата бяха част от българския отбор, които представи страната ни в  #ConSIMium - симулация на работата на Съвета на Европейския съюз. В симулацията участваха 200 студенти от всички страни-членки на ЕС.

► Тотьо Бонев, Диляна Парушева и Мелих Исуфов от специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ – ментори на ученическите отбори, които завоюваха призови места в 10-то издание на конкурса за креативни умения „Варна Спагети инженеринг“.

 В рамките на проекта "Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър" - Технически университет - Варна - Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" само преди дни се дипломираха и първите студенти, които се обучаваха в създадените по проекта магистърски програми "3D технологии за проектиране и производство" и "Екотехнологични системи в индустрията". Университетът има своите първи "инженери по адитивни технологии" и "магистри по екотехнологични системи, каза деканът на Архитектурния факултет доц. д-р инж. Росица Петкова - Слипец. Кариерната борса е финалният етап, който предоставя възможност за студентите да се срещнат с експерти на най-големите компании във Варна, сред които "Солвей Соди" АД и "Хидрострой" АД. Представителите на бизнеса предложиха на студентите на ВСУ "Черноризец Храбър" възможности за стипендия и отправиха покана за провеждане на платен стаж.

Кариерната борса е част от дейността на университета за подкрепа на студентите в тяхната професионална реализация и за установяване на трайни връзки между образованието и бизнеса. Събитието е в рамките на проекта BG05M20P001-2-016-0026 "Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър" - Технически университет - Варна - Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", финансиран по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".