Запознаха седмокласниците ОУ „Цар Симеон I“ във Варна с рисковете от наркотиците

Животът

04-12-2023, 16:23

Снимка:

Апелативен съд - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Възрастовият праг на зависимостта пада до 12-13 годишни деца.

Пред ученици от ОУ „Цар Симеон I“ председателят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян и Валентин Русимов от Сдружение „Отвори очи“ развенчаха най-срещаните митове за употребата на наркотици

Образователният проект „Децата и наркотиците: истина и легенди“ гостува днес на над 50 седмокласници от ОУ „Цар Симеон I“ във Варна. Най-често разпространяваните митове бяха развенчани от председателя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян и Валентин Русимов от сдружение „Отвори очи“.

„Заставам пред вас, не за да ви чета лекция или да размахвам пръст, а за да ви разкажа за срещите ми с проблема в личния и професионалния си живот: от позицията на юрист, съдия, но и на родител; на човек, в чийто дом е влизал крадец-наркоман; на приятел, чийто близки изгубиха детето си“. С тези думи Ванухи Аракелян се обърна към учениците. И им разказа за семейство, чийто син разпродал цялата покъщнина до степен, че да спят на пода, бити от самия него.

Тя призна, че професионалният й досег с дела, свързани с наркопрестъпления, е бил особено интензивен в годините, когато бе председател на Окръжния съд. Тогава е давала разрешения за използване на специални разузнавателни средства. 90% от исканията за проследяване са били именно за наркотици. Но не само на едрите търговци, производители и дилъри, но и на дребния крадец или хулиган. „Затова не вярвайте в мита „на мен ще ми се размине“, категорична бе Аракелян. Заради излаза си на море, Варна е особено опасен град - примамлива точка за трансграничния трафик в пътя на дрогата към страните от ЕС, подчерта председателят на Апелативния съд. За всяка една цигара марихуана в джоба, за всяка една доза кристал можете да бъдете подведени под наказателна отговорност.

Валентин Русимов разкри, че възрастовият праг на зависимостта пада до 12-13 годишни деца. „Самият аз на 14-15 бях навлязъл в нарко средите, но не осъзнавах, че това е проблем. Смятах, че е забавно да се събирахме да пушим трева или да вземаме амфетамини. Едва по-късно разбрах, че съм загубил най-хубавите години от живота си. Това е времето, в което опознаваш и развиваш себе си, изследваш отношенията си с околните, осъзнаваш какво ти харесва и кои са силните ти страни. Вместо това, когато се забъркаш с наркотиците, единственото, което те вълнува, е дозата, откъде да намериш пари, за да си я купиш и да я вземеш, но не на красиво място, а в някоя дупка“, спомня си Вальо.

Той описа кривата на зависимостта. Отначало една доза носи на организма по-голямо количество допамин за по-дълъг период. С привикването и количеството на хормона на щастието, и времетраенето на предизвиканата от него еуфория намаляват. За сметка на това се увеличава продължителността на депресивните състояния. Над 70% от хората с проблем с опиатите развиват психични заболявания. 

Председателят на Апелативния съд разказа за свой разговор с прокурор, когото попитала какви вещества съдържа т.нар. „дизайнерска дрога“. „Такива, които правят мозъка на пихтия“, бил краткият отговор.

Отдавна проблемът не е „пиян зад волана“, а „шофирал след употреба на наркотици“. Така ставаш убиец на пътя – убиваш семейството си, себе си, невинни хора. И отиваш в затвора. А веднъж влязъл там, пътят назад към нормалния живот е почти невъзможен, смята съдия Аракелян.

„Най-хубавото пред вас предстои – любов, образование, приятелства, приключения, реализация. Не пропилявайте всичко това, смятайки че трябва да сте „като другите“ или за измамното самочувствие, че така ще се докажете пред тях“, каза председателят на Варненския апелативен съд. И посъветва учениците от ОУ „Цар Симеон I“ да казват категорично „не“ на предложения джойнт, таблетка екстази или балонче с райски газ.

„3 години мечтаех да си върна свободата. Вие я имайте, внимавайте да не я загубите! Когато имате ценности, не ви е необходим допълнителен стимулант - нещо, което ще ви отдалечи от важните за вас неща, от интересите, целите, любимите ви занимания“, бе апелът на Валентин Русимов към седмокласниците.