Започват поетичните празници "Вапцарови дни"

Животът

30-11-2023, 16:08

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Организатори са Община Варна и Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“.

Деветото издание на националните поетични празници „Вапцарови дни“ ще се проведе на 2 и 3 декември в зала „Пленарна“ на Община Варна.

В рамките на събитието се провеждат два конкурса.

Първият е Национален литературен конкурс, в който участват автори на стихотворения или есета, посветени на Никола Вапцаров. Тази година за оценка са подадени 49 творби от различни автори, без ограничение на възрастта. Носителят на Голямата награда ще получи парична премия и плакет от кмета на община Варна Благомир Коцев. Класирането ще бъде публикувано на официалните сайтове на Община Варна и ВВМУ.

Вторият е Национален конкурс за рецитатори-любители по творби на Вапцаров. Участие са заявили 51 изпълнители на художествено слово по творби на поета. Те са разпределени в четири възрастови групи. Галаконцертът на рецитаторите, класирани на първите три места във всяка възрастова група, ще бъде на 3 декември. Тогава ще се проведе и официалното награждаване на победителите. 

Организатори са Община Варна и Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“. Събитието е част от програма „Младежки дейности 2023“ на дирекция „Образование и младежки дейности“.