Днес е тренировката за ликвидиране на последствията от тежко ПТП във Варна

Животът

30-11-2023, 11:29

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Самото учение ще се проведе на 5 декември от 10 до 11,00 ч. на изхода на град Варна, в посока село Тополи.

Днес – 30 ноември 2023 година, от 14,30 часа ще се проведе тренировката на всички сили, включени в Единната спасителна система, които ще вземат участие в учението на тема Ликвидиране последствията от тежко ПТП.

Припомняме Ви, че самото учение ще се проведе на 5 декември/вторник/  тази година, от 10 до 11,00 ч. на изхода на град Варна, в посока село Тополи, след последно кръгово, в частта на населеното място – ул. „Девня“ и ул. „Ат. Москов“ ще се проведе учение на тема: „Ликвидиране на последствията от възникнало тежко ПТП с пострадали хора и изтичане на горими течности (ГТ). В учението ще бъдат включени всички съставни части на Единната спасителна система.

Датата за провеждане на учението не е избрана случайно – 5 Декември е международен ден на доброволеца.

В рамките на 60 минути ще бъде симулирано настъпване на ПТП между автобус, превозващ пътници и ППС, превозващо горими течности – дизелово гориво, което се е разляло на пътя и в резултат на това създава опасност за движението, гражданите и околната среда. Вследствие на възникналото ПТП има пострадали граждани и са нанесени материални щети на пътни съоръжения.

Ще бъдат отработени и действия за спасяване и извозване на пострадали хора и предотвратяване на екологично замърсяване от изтеклите ГТ.

9 институции ще вземат участие в учението:

Областна администрация - Варна;

Областна дирекция на МВР - Варна:

Регионална дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” с екипите, които са на дежурство;

Дирекция „Националната система 112“;

Център за спешна медицинска помощ;

Български Червен кръст;

Община Варна;

Доброволно формирование - ДФ „Варна” В -32-01 към община Варна;

Регионална дирекция "Автомобилна администрация" – Варна;

Учението се провежда във връзка с изпълнението на мярка 6.1 от План-програмата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата /ОКБДП/ за провеждане на съвместни областни учения за реакция при настъпило пътнотранспортно произшествие и постъпили методически указания на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Провеждането на учението е в съответствие със Заповед на областния управител на Варна, с която е утвърден План – сценарий на събитието, както и със Заповеди от кмета на община Варна за преустановяване движението на ППС в участъка за времето на провеждане на учението и с промяна на организацията на движение на градския транспорт.

Организаторите вече се извиниха на жителите и гостите на Варна за неудобството, което ще причинят на пътния трафик по време на провеждане на учението.