Варненският бизнес като партньор на „Каритас“ в подкрепа на бежанци от Украйна

Животът

29-11-2023, 17:20

Снимка:

Каритас

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Някои от работодателите директно предложиха перспективи за работа на участници в срещата. Включиха се и представители на БЧК-Синя точка, Технически университет - Варна.

Близо 40 представители на частния бизнес, професионални центрове за обучение, посредници и бежанци от войната в Украйна, участваха в среща, организирана от екипа на Хуманитарния център на „Каритас“ във Варна днес. Сред гостите на срещата бяха г-н Огнян Рачев и г-жа Антоанета Петрова, зам.-областен управители в Областна администрация Варна.

“Каритас“ е отскоро във Варна, но работим в подкрепа на нуждаещите се. Нашите дейности стартираха още през 2022 година като спешна помощ за ощ за бежанците от войната. Помощ за настаняване, социална медиация, медицински разходи и насочвания, беше необходимост за хиляди хора във Варна. През 2023 тази работа се превърна в една цялостна подкрепа за успешна социална интеграция от мрежата на „Каритас“.  А ключов момент от нея е достъпът до пазара на труда. Тази година усилията на „Каритас“ са фокусирани тъкмо върху дейности, свързани с професионални курсове, курсове по български език с акцент върху професионална лексика, както и посредничество и подкрепа за намиране на работа“. Това каза изпълнителният директор на „Каритас“ Стефан Марков, който благодари от сърце на всички работодатели за подкрепата и разбирането към нуждите на украинските бежанци, които виждат бъдещето си в България. 

Повече от четиристотин бежанци от Украйна получиха подкрепа от експертите в Хуманитарния център на „Каритас“ във Варна през 2023 в процеса по тяхното влючване в пазара на труда. Подкрепата бе предоставена чрез дейности по информиране, консултиране; уроци по български език с фокус върху професионална лексика; професионални курсове за допълнителни квалификации; менторство и придружаване; подкрепа в процеса по отваряне на бизнес в България.

7 варненски работодатели, които са наели досега украинци на работа или сътрудничат в процеса по полуване на допълнителни квалификации, получиха благодарствени грамоти от „Каритас“ – за съпричастност и подкрепа в процесите на социално включване и ефективна интеграция на бежанци, както и знак със символа на „Каритас“ „Прави добро“. Те изразиха своята благодарност за партньорството и успешно сътрудничество и пожелаха успех за бъдещата съвместна работа.

„Благодаря на „Каритас“ за партньорството и съдействието при намиране на учители, които да помагат на украински деца, които вече посещават българско училище. При нас 80 процента от наетите лица са украински дами, които имат разнообразна експертиза и работят с нашите деца., каза Галя Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Енерджи“.

Знак на благодарност от „Каритас“ получиха и компаниите „Булстрад Живот VIG“, хотели: „Аква лайф“; „Грийн Парк“; „Ведрен“; „Берлин Бийч“ и верига „Грифид Холи“.

Някои от работодателите директно предложиха перспективи за работа на участници в срещата. Включиха се и представители на БЧК-Синя точка, Технически университет - Варна.

Радваме се на сериозното отношение и ангажираност на всички курсисти, които започнаха професионални курсове при нас. Надяваме се, че ще задържим вскички успешно завършили на работа при нас “, каза Елена Добрева, представител на верига „Грифид Холи“, които организират курсове за готвач, барман и сладкар, посещавани от 13 украински граждани. „Щастливи сме, че можем да предоставим възможност за развитие и да ги подкрепим в процеса им по изграждане на един самостоятелен живот в България“, сподели Георги Памуков, ръководител на ЦПО към Технически университет Варна.

Благодаря за възможността да завърша курса по заварчици. Надявам се скоро да мога започна работа по тази специалност, ще се обърна допълнително към сътрудниците от „Каритас“ за подкрепа, каза Сергей Шевелов.

Инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“ се осъществява от мрежата на „Каритас“ организациите в България, с подкрепата на ВКБООН.